Με τη διαδικτυακή παρουσία περισσοτέρων από 270 συμμετεχόντων και 32 κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και Ευρώπη ολοκληρώθηκε διαδικτυακά στις 29 Απριλίου το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) στην Ελλάδα από το Health Daily και την Boussias και υπό την αιγίδα των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Pharma Innovation Forum και ΣΑΦΕΕ.
Με τίτλο: «Better Methods, Better Evidence, Better Decisions» το κύριο θέμα του 7ου συνεδρίου HTA ήταν ο νέος ρόλος που καλούνται να αναλάβουν οι Επιτροπές HTA και Διαπραγμάτευσης, στο πλαίσιο του νέου σχετικού κανονισμού της ΕΕ. Ο υπ.Υγείας άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να θεσπιστούν risk sharing agreements, για να μπορούν να πληρώνονται καινοτόμα φάρμακα με βάση το επιπλέον κλινικό όφελος που προσφέρουν.
Κατά τη διάρκεια της 1ης συνεδρίας για τους νέους τρόπους βελτίωσης της πρόσβασης σε καινοτόμες τεχνολογίες, ο Πάνος Καναβός από το London School of Economics μίλησε για το IMPACT Value Framework, το Πλαίσιο αξίας που έχει προτείνει η ομάδα του LSE και συλλαμβάνει τόσο συμβατικές όσο και μη συμβατικές διαστάσεις του οφέλους, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής HTA, Φλ. Μπακοπούλου αναφέρθηκε στις επιδόσεις και την αυξημένη παραγωγικότητα της επιτροπής HTA.
Στη 2η συνεδρία για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου είπε πως στα 2,5 χρόνια λειτουργίας της Επιτροπής εξοικονομήθηκαν για το κράτος 250 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα μειώθηκε ο χρόνος διαπραγμάτευσης, από τα 2 χρόνια στους 6-8 μήνες. Επίσης συζητήθηκαν η σημασία της συμμετοχής των ασθενών για ένα πιο ασθενοκεντρικό σύστημα και η χρήση πραγματικών δεδομένων (RWE) στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας, ενώ παρουσιάστηκαν ρυθμιστικές διαδικασίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χορηγοί: AbbVie, Econcare, HealThink, IQVIA, MYO Health και Pfizer. Υποστηρικτές: ELPEN, Sanofi και Takeda.