Για εξορθολογισμό κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας σε νέα του ανακοίνωση σχετικά με τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως επισημαίνει, ο προϋπολογισμός θα παραμείνει διαχωρισμένος σε φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) και λοιπά φάρμακα, αλλά αποφάσισε, με βάση τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης, ότι θα μεταφερθεί ποσό περί των 60 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό των ΦΥΚ από τα λοιπά φάρμακα.
Ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης κοινής υπουργικής απόφασης καθώς και του Δελτίου Τιμών με βάση αυτούς τους όρους. «Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62-38% σε περίπου 59-41%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης, ενώ συμπληρώνει ότι στην περίπτωση που εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, π.χ. από τον ΙΦΕΤ, θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών.
«Οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες. Αντίστοιχα τα φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (π.χ. βιταμίνες) διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα», τονίζει ο υπουργός.
Κύκλοι του ΣΦΕΕ πάντως τονίζουν στο f.daily ότι «δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης εξίσωσης που θα κληθούν να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτή θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο με αύξηση της ετήσιας δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, για την οποία έχει συνομολογηθεί ότι δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων που ολοένα αυξάνονται λόγω γήρατος, νοσημάτων φθοράς και long-covid».