Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

«Αλτσχάιμερ - Σκάκι: 0 - 1»

19/5/2011
Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η «γυμναστική του μυαλού» βοηθά το πνεύμα, όσο η γυμναστική βοηθάει το σώμα. Δεκάδες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες που απαιτούν να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.


Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.


Αυτός είναι ο σκοπός της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν δύο προ - φεστιβαλικές εκδηλώσεις: Μία ολοήμερη, την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και μια ολοήμερη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 30 Μαΐου.


Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα διοργανωθούν αγώνες σιμουλτανέ με συμμετοχή του κοινού και επίδειξη blind chess. Επίσης μεγάλη αναμέτρηση, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου ανάμεσα στους δύο πολυνίκες των πρωταθλημάτων Ελλάδος, Β. Κοτρωνιά και Σ. Καπνίση, σε ένα ματς γρήγορου σκακιού 4 παρτίδων. Η συμμετοχή προβλέπεται να ξεπεράσει τα 500 άτομα.


Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αρκετές έρευνες έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο σκάκι, ως πνευματικό άθλημα, και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Νόσου Alzheimer θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση του κοινού, μέσα από ενημερωτικό υλικό, για τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου. Αυτό θα γίνει σε ειδικό περίπτερο στους χώρους των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, το οποίο θα επιγράφεται «Alzheimer – Σκάκι: 0 – 1».


Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer

 

 Δεκάδες είναι πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες, που απαιτούν από εμάς να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία ανασκόπηση 22 τέτοιων μελετών έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που είτε είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είτε ασκούσαν το μυαλό τους συστηματικά είχαν 46% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν Άνοια. Τα αποτελέσματα των ερευνών λοιπόν, ενθαρρύνουν όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην αφήνουμε το μυαλό μας να τεμπελιάζει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και μαζί μια υποψήφια θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Καινοτόμος εφαρμογή αξιοποιεί την ΤΝ για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ






Σχετικά άρθρα

Διάβα Τρικάλων: Μικρά παιδιά εκπαιδεύτηκαν στις πρώτες βοήθειες
Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Συμβούλιο της Ευρώπης: Συγκρότησε δίκτυο ιστορικών φαρμακείων
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
Καλλιτεχνικές δράσεις έξω από φαρμακεία της Αθήνας
Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των περαστικών
«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ