Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής»

11/6/2024 11:26:52 μμ
Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής είναι από τις ταχύτερα εξελισσόμενες παγκοσμίως, με την ελληνική αγορά ιδιαίτερα να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τα φαρμακεία συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο δίκτυο διάθεσης των συμπληρωμάτων διατροφής, με ένα ποσοστό περίπου 30% των ασθενών να ακολουθεί τη σύσταση του φαρμακοποιού για την αγορά και τη χρήση τους. Παρόλα αυτά, ένα αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό ασθενών (περίπου 1 στους 4) δεν έχει ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό του ότι λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής.


Όμως, η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων, χωρίς τη σωστή πληροφόρηση και χωρίς την έγκριση και παρακολούθηση από τον επαγγελματία της υγείας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα ή/και την τοξικότητα των φαρμάκων ή/και την απορρόφηση και δραστικότητα των θρεπτικών συστατικών των συμπληρωμάτων. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και των κινδύνων που εγκυμονεί, η f-anazitisi, αναπτυσσόμενη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής αλλά και των συνδρομητών της, δημιούργησε τη νέα θεματική ενότητα: «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής».


Η νέα θεματική ενότητα «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & συμπληρωμάτων διατροφής» παρέχει στον φαρμακοποιό την απαραίτητη γνώση για περισσότερες από 3.500 αλληλεπιδράσεις των συνηθέστερων συστατικών που περιέχονται στα συμπληρώματα διατροφής και των βοτάνων με τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων.


Κάθε αλληλεπίδραση είναι προσβάσιμη:

1. Από την καρτέλα της δραστικής ουσίας του φαρμάκου.

2. Από την καρτέλα του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος – «Φάρμακο με μια ματιά».

3. Από την καρτέλα του συμπληρώματος διατροφής.

Παράδειγμα: Cranberry vs Acenocoumarol

√ Μηχανισμός: Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο χυμό cranberry είναι πιθανό να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των αντιπηκτικών.

√ Αποτέλεσμα: Πιθανή ενίσχυση της δράσης των αντιπηκτικών.

√ Ανεπιθύμητη ενέργεια: Πιθανή επίδραση στις τιμές του INR και κίνδυνος εμφάνισης αιμορραγιών.

√ Συμβουλή για τον επαγγελματία υγείας:

  • Ιατρική αντιμετώπιση: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού. Απαιτείται η παρακολούθηση της πήξης του αίματος και η στενή παρακολούθηση για εμφάνιση αιμορραγιών. Σε περίπτωση ανεπιθύμητων ενεργειών, να προσαρμόζεται κατάλληλα η δόση του φαρμάκου ή του συμπληρώματος διατροφής.

  • Ενέργεια φαρμακοποιού: Να αποφεύγεται η χορήγηση του παραπάνω συνδυασμού. Ενημερώστε τον ασθενή για την αλληλεπίδραση αυτή. Διαπιστώστε αν ο ασθενής έχει αναφέρει όλα τα φάρμακα που λαμβάνει στον ιατρό του, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων διατροφής. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να επισκέπτεται τακτικά το γιατρό του και να απευθύνεται σε αυτόν με τα πρώτα σημάδια ανεπιθύμητης αιμορραγίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi «Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων & Συμπληρωμάτων διατροφής» στοχεύει σε πολλαπλά, παράλληλα οφέλη και για τον ασθενή αλλά και για τον φαρμακοποιό:

Προάγει την ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής.

Λειτουργεί ως ένα νέο γνωσιακό εργαλείο επαγρύπνησης για τους κινδύνους αλληλεπιδράσεων των συμπληρωμάτων διατροφής και ιδίως των σκευασμάτων φυτικής προέλευσης με τα φάρμακα.

√ Δίνει στον συνδρομητή τη δυνατότητα αξιόπιστης επιστημονικής συμβουλής, παράλληλα με την ασφαλή και αποτελεσματική συνδυαστική πώληση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας;
Η Strategy-Nest λέει "ναι" χωρίς 2η σκέψη!
Βουλγαρία: Αύξηση της χρηματοδότησης των φαρμακείων αποφάσισε η κυβέρνηση
Μετά από απειλές του κλάδου για μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις
Το πρώτο κινητό φαρμακείο θέτει σε λειτουργία το πανεπιστήμιο Yale
Και παρέχει υπηρεσίες εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι ασθενείς