Ο Π.Φ.Σ., μετά από συνεχείς επαφές και προσπάθειες με ευρωπαϊκούς φορείς (δείτε εδώ και εδώ περισσότερα), προτείνει τώρα με ανακοίνωσή του τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, στις οποίες μπορούν να παρευρεθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. για να ενημερώσουν τους φαρμακοποιούς για όσα συμβαίνουν και κυρίως για όσα θα συμβούν.
Στην ανακοίνωση το προεδρείο του Π.Φ.Σ. δηλώνει αισιόδοξο, καθώς όπως αναφέρουν: «μιλώντας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας, διαπιστώσαμε ότι μετά από την περίοδο κρίσης επήλθε η ισορροπία και σιγά-σιγά η ανάκαμψη». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιρλανδία αλλά και η Ουγγαρία, η οποία «βρίσκεται σε στάδιο επιστροφής στην αρχική κατάσταση, δηλαδή στην επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που στο όνομα της δήθεν "απελευθέρωσης" είχαν καταργηθεί».
Στόχος των προσπαθειών του Π.Φ.Σ. πάντως είναι πρωτίστως να αποτραπούν τελικές αποφάσεις σε βάρος του κλάδου και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ληφθούν οι λιγότερο επώδυνες αποφάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το γερμανικό μοντέλο ιδιοκτησίας των φαρμακείων, το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόταση του Π.Φ.Σ. για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως «αντίπαλο δέος» στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Σύμφωνα με αυτό, το 51% της ιδιοκτησίας των φαρμακείων παραμένει σε αδειούχο φαρμακοποιό και το 49% σε φυσικό πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού. Επίσης αποκλείεται η συνιδιοκτησία με γιατρό, ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης ή φαρμακευτικής εταιρείας. Παράλληλα, με αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να κατέχει ένας φαρμακοποιός άδεια για περισσότερα από τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη.
Υπέρ του γερμανικού μοντέλου στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων τάχθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Στην ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «τα φαρμακεία πρέπει να πληρώνονται (εννοώντας την εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ) και για την ιδιοκτησία τους πρέπει να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο».