Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας σχολιάζει κι εκείνος από την πλευρά του την πρόταση για δωρεάν πώληση φαρμάκων από το Μ. Σαλμά και τη στάση του Π.Φ.Σ. απέναντι στο ζήτημα.
«Εκτιμώ πως το χτεσινό γαϊτανάκι δηλώσεων από συνδικαλιστές των φαρμακοποιών και πληροφοριών από δημοσιεύματα, σε σχέση με την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, για χορήγηση δωρεάν φαρμάκων σε 50.000 οικογένειες ασφαλισμένων συμπολιτών μας, έχει προκαλέσει αίσθηση σε όλη τη φαρμακευτική κοινότητα.
Στο πολιτικό κομμάτι του ζητήματος, με την πρόθεσή του αυτή, ο Υπουργός, αναιρεί τα όσα ο ίδιος και η κυβέρνησή του τυρβάζουν ως επιτυχίες, στο χώρο της Υγείας. Οι ίδιοι δήλωναν υπεύθυνα πως τα φάρμακα φτήνυναν, πως οι συμμετοχές μειώθηκαν, πως υπάρχει οικονομία και νοικοκύρεμα στο χώρο της Υγείας, πως άρχισε η ανάπτυξη, πως είδαμε φως στην άκρη του τούνελ, πως βγαίνουμε στις αγορές. Μόνο ο βαρόνος Μυγχάουζεν, θα μπορούσε να συνδυάσει τέτοια αντικρουόμενα δεδομένα.
Και αφού οι ασφαλισμένοι συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν την ελάχιστη κατά τον υπουργό πλέον συμμετοχή τους, θα πρέπει να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εκατοντάδες-χιλιάδες που είναι ανασφάλιστοι. Ποια θα είναι η μέριμνα του υπουργείου Υγείας για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας; Πώς συνάδει άραγε η επιθυμία του αναπληρωτή υπουργού για κοινωνικό δίχτυ προστασίας, με τις προφορικές εντολές που εφαρμόζουν αρκετά νοσοκομεία στη χώρα ζητώντας €500 προκαταβολή από ανασφάλιστους συμπολίτες μας για να μπορέσουν να χειρουργηθούν ακόμα και ως επείγοντα περιστατικά;
Κι άλλο ένα ερώτημα προς τον υπουργό: μπορεί να πληροφορήσει τον Έλληνα πολίτη, ποια ακριβώς είναι η τιμή που κοστίζει ένα χάπι L-θυροξίνης στη χώρα μας; Διότι σε 4 φαρμακευτικές εταιρίες, που παρασκευάζουν ή εισάγουν σκευάσματα του συγκεκριμένου φαρμάκου, έχουν δοθεί τέσσερις διαφορετικές τιμές και η επιλογή της επιτροπής του είναι να χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ το ακριβότερο!!!
Στο καθαρά συνδικαλιστικό κομμάτι, εκτιμώ πως όλοι θεωρούν δεδομένο πως οι αντιπρόσωποι των φαρμακοποιών, ειδικά σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, υποτίθενται πως συναντώνται με τους υπουργούς για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. Συνάδει άραγε το καθήκον αυτό, με τη συζήτηση μεταξύ Π.Φ.Σ.-αναπληρωτή υπουργού, για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Η περισπούδαστη ατάκα «ο υπουργός δεν μας ζήτησε να χορηγούμε δωρεάν τα φάρμακα αλλά χωρίς κέρδος» αποτελεί υπερασπιστική γραμμή του κλάδου ή του αναπληρωτή υπουργού; Μας ενδιαφέρει η καριέρα του αναπληρωτή υπουργού και το κοινωνικό του προφίλ ή πρέπει να ασχολούμαστε με τo πώς θα μεθοδεύσουμε λύσεις για να κρατήσουμε στη ζωή χιλιάδες φαρμακεία που ψυχορραγούν; Με δεδομένο πως οι συμμετοχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ κυμαίνονται από 25 έως 40% μήπως απολογούμενοι υπέρ του υπουργού, ότι απλά δεν θα παίρνουμε το κέρδος μας, ανοίγουμε μόνοι μας ζήτημα ποσοστού κέρδους;
Και επειδή στην αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου, οι φαρμακοποιοί είναι ο τελευταίος κρίκος, γιατί ο υπουργός δεν ξεκίνησε τη δωρεάν και χωρίς κέρδος χορήγηση στην «πηγή», δηλαδή στη βιομηχανία; Τόσες ώρες πετούσαν μαζί με τον πρωθυπουργό οι φαρμακοβιομήχανοι στην Κίνα, δεν μπορούσαν να βρουν μεταξύ επενδύσεων και Κινέζικης ανάπτυξης, μια λύση στο ζήτημα αυτό;
Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ έχουμε άλλη μια επιτομή των κρυφών διαβουλεύσεων εκπροσώπων μας και το απόγειο του «συνδικαλισμού των διαδρόμων». Ποιος έδωσε και σε ποιον την εξουσιοδότηση να συζητάει με το υπουργείο τέτοιας ποιότητας ζητήματα, εν κρυπτώ από όλα τα θεσμικά όργανα; Είναι όμως περίεργο πως εκ μέρους του κλάδου πάλι δύο συνήθεις Σύλλογοι βγαίνουν μπροστά για να διαμαρτυρηθούν.
'Αραγε οι υπόλοιποι πρόεδροι της χώρας αποδέχονται αυτή την ποιότητα συνδικαλισμού; Αποδέχονται την ακατάπαυστη διολίσθησή μας, στα συνεχόμενα εκβιαστικά διλήμματα;Αναμένω τουλάχιστον από την αντιπολίτευση του Π.Φ.Σ. να λάβει σαφή και σκληρή θέση στο ζήτημα αυτό και να κάνει και ένα βήμα επιτέλους προς το «δια ταύτα».
Διότι θεσμικά, μόνο αυτή μπορεί να βάλει το θεμέλιο για το σταμάτημα του κατήφορου.
Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας»
Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr