Εμμένοντας στις θέσεις του για το «άνοιγμα» του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αλλά διευκρινίζοντας ότι «η απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού» δεν θα αφορά την είσοδο μη φαρμακοποιών στο επάγγελμα, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού ALTER (17/1/2011).
Απέναντι στον υπουργό ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, υπερασπίστηκε με επιχειρήματα την απόφαση του κλάδου για απεργιακές κινητοποιήσεις και ζήτησε απ' τον Α. Λοβέρδο να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να διασαφηνιστεί το αληθές των λεγόμενων του υπουργού. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε πως πέραν του ιδιοκτησιακού, το σχέδιο νόμου – «κατασκεύασμα» θίγει μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που διακυβεύουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακείων και τη φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συνομιλίας και σε ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. σημείωσε πως οι δύο βασικότεροι λόγοι για τους οποίους θα απεργήσουν οι φαρμακοποιοί είναι το «θολό» τοπίο που προκύπτει από τη διάταξη του νομοσχεδίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο μη φαρμακοποιών – επιχειρηματιών στο επάγγελμα και η αλλαγή του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση φαρμακείου, που από 1:1.500 κατοίκους, γίνεται 1:1.000.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό, ο Α. Λοβέρδος «έδωσε το λόγο του» πως «δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να επιτρέψει σε επιχειρηματίες μη φαρμακοποιούς («εμπόρους», όπως ανέφερε) να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία φαρμακείου, είτε μόνοι τους, είτε σε συνιδιοκτησία με φαρμακοποιούς» («παρά μόνο θα επιτρέπει σε νέους φαρμακοποιούς να συστεγάζονται με παλαιότερους»…) και ανέφερε πως στο τελικό σχέδιο νόμου αυτό θα διασαφηνίζεται πλήρως. Παράλληλα κατηγόρησε τους φαρμακοποιούς πως «παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, προχωρούν σε απεργίες και αφήνουν τους πολίτες χωρίς φάρμακα».
Επί των λεγομένων του υπουργού, ο Θ. Αμπατζόγλου απάντησε πως περιμένει να δει τις διαβεβαιώσεις αυτές γραπτές, στο νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει δώσει ακόμη το υπουργείο στη δημοσιότητα. Ξεκαθάρισε όμως ότι πέραν του ιδιοκτησιακού οι φαρμακοποιοί διαφωνούν και με τις υπόλοιπες διατάξεις που θα περιέχει το νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό ξεκινούν κινητοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του πληθυσμιακού κριτηρίου, ο Α. Λοβέρδος παραδέχτηκε για μια ακόμη φορά ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι ήδη πολλά, αλλά η ρύθμιση έχει ως στόχο «την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών». Επ' αυτού ο Θ. Αμπατζόγλου απάντησε ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αν ισχύσει, ο αριθμός των φαρμακείων θα ανέλθει στις 20.000 και θα εκτοξεύσει κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη.
Τέλος, ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. δήλωσε και πάλι ότι οι φαρμακοποιοί σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για τις δύο επόμενες εβδομάδες, αφού κρίνεται η «βιωσιμότητα των φαρμακείων και η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ασφαλισμένων», με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «και με άλλους τρόπους» από την τρίτη εβδομάδα και παράλληλη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έναντι των διατάξεων του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
17/1/2011 - Α. Λοβέρδος: «Δικές μου πρωτοβουλίες οι ρυθμίσεις για ιδιοκτησιακό/πληθυσμιακό»
17/1/2011 - Η. Μόσιαλος: «Διακίνηση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ - φαρμακεία ενταγμένα στο Ε.Σ.Υ.»
14/1/2011 - Υπ. Υγείας: Επίσημη ανακοίνωση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου