Λίγα φαρμακεία που απασχολούν το καθένα πολλούς φαρμακοποιούς, πλήρως απελευθερωμένο ωράριο και μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων, είναι μεταξύ αυτών που υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηλίας Μόσιαλος, σύμβουλος του Α. Λοβέρδου σε θέματα Υγείας, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Κυριακή με δράση» (16/1/2011).
Στην ίδια εκπομπή ο Η. Μόσιαλος υποστήριξε την άποψη ότι «τα φάρμακα μπορούν να διακινούνται και από άλλα σημεία πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ», αφήνοντας για τους φαρμακοποιούς το ρόλο της πραγματοποίησης εργαστηριακών εξετάσεων (;) και παροχής ιατροφαρμακευτικής συμβουλής, τα οποία θα γίνονται σε φαρμακεία ενταγμένα στο Ε.Σ.Υ. (;).
Υπενθυμίζεται (προς καλύτερη κατανόηση των προθέσεων της κυβέρνησης…) ότι ο Ηλίας Μόσιαλος θα είναι ο πρόεδρος της «Ανεξάρτητης Επιτροπής Ειδικών» σε ζητήματα Πολιτικής Υγείας, που θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το υπουργείο Υγείας και θα προτείνει επιπλέον «βελτιωτικές κινήσεις».
Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις του Η. Μόσιαλου:
«Να πάμε στο θέμα των φαρμακοποιών και της αναστάτωσης η οποία δημιουργείται το τελευταίο διάστημα.
Έχουμε ένα επάγγελμα στο οποίο μας πιέζουν να υπάρχει απελευθέρωση. Ταυτόχρονα όμως η πραγματικότητα μας λέει ότι έχουμε τα περισσότερα φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους στον κόσμο. Έχουμε 96 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, με τη δεύτερη χώρα το Βέλγιο που έχει 46, κάτω από το μισό σε εμάς και με τους Σουηδούς να έχουνε 5.
Οι Γερμανοί έχουν 18 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους, αλλά διαφορετικά φαρμακεία απ' τα δικά μας. Δηλαδή στα φαρμακεία της Γερμανίας υπάρχουν 10 φαρμακοποιοί, στης Σουηδίας υπάρχουν 20 φαρμακοποιοί. Με διαφορετικά ωράρια από τα δικά μας. Δεν κλείνουν τα φαρμακεία το μεσημέρι. Δεν κλείνουν τα Σαββατοκύριακα και (να) υπάρχουν μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Υπάρχει πιο απελευθερωμένο ωράριο για να εξυπηρετεί τους καταναλωτές και τους πολίτες.
Παράλληλα με ένα όχι τόσο μεγάλο ποσοστό κέρδους σαν αυτό που έχουμε εδώ στη χώρα μας. Οι φαρμακοποιοί έχουν 35% επί της λιανικής τιμής και 22,8% επί της χονδρικής. Αυτές τις στρεβλώσεις πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Και παράλληλα παίρνουν και εκπτώσεις από τους φαρμακεμπόρους, της τάξης του 3-4%.
Αν το φαρμακείο ήταν ενταγμένο στο σύστημα υγείας, δηλαδή αν τα φαρμακεία προσφέρανε και άλλες υπηρεσίες, όχι απλώς να δίνουνε… τη διακίνηση των φαρμάκων που την κάνουν και σούπερ μάρκετ, την κάνουν και άλλα κέντρα πώλησης. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα υγείας. Να είναι και κέντρα πρόληψης, να κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις, να δίνουν και συμβουλές στους πολίτες για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων, να ελέγχουν τη συνταγογραφία των γιατρών…
Πολλές φορές ένας πολίτης πάει σε 4-5 γιατρούς γιατί έχει 4,5,6 νοσήματα. Κανένας δεν ελέγχει τη συμβατότητα των φαρμάκων. Το 15% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.
Οι φαρμακοποιοί μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο σύστημα υγείας. Δεν το επιδιώκουν δυστυχώς οι ίδιοι, θα πρέπει όμως να τους βοηθήσει και η πολιτεία και οι ίδιοι να πάρουν μια τέτοια κατεύθυνση, όχι μόνο συνδικαλιστική (αλλά) ουσίας».
LINK (δηλώσεις Η. Μόσιαλου για τα φαρμακεία, στο 00:36:30 - 00:38:30)