Μερική απελευθέρωση για το ωράριο των φαρμακείων διαπραγματεύεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τους δανειστές, όπως έγινε γνωστό, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Η ελληνική
πλευρά έθεσε το θέμα μιας ρύθμισης του ωραρίου των φαρμακείων, κάνοντας λόγο
για στρέβλωση της αγοράς από την απόλυτη απελευθέρωση που ισχύει σήμερα και η
οποία έχει ως παρενέργεια την άρνηση πολλών φαρμακείων να ενταχθούν στο σύστημα
διημέρευσης - διανυκτέρευσης, με «θύμα» την πρόσβαση των πολιτών σε φαρμακεία
κυρίως τις βραδινές ώρες.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η ελληνική πλευρά, ταυτιζόμενη με τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητεί να τεθεί ένα ανώτατο χρονικό όριο στην ημερήσια λειτουργία των φαρμακείων, που να ταυτίζεται με τη λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς, με σαφώς πιο ευέλικτες ρυθμίσεις σε τουριστικές περιοχές αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που οι ανάγκες πρόσβασης σε φαρμακεία λόγω του τουρισμού αλλάζουν. Πάντως, οι Θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν φαίνονται προς το παρόν θετικοί προς μια τέτοια προοπτική.
Ένα ζήτημα ακόμη, που ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι οι εκκρεμότητες του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών, που αφορούν σε «ουρές» από την πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, σύμφωνα με το οποίο μπορεί και ένας μη φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο. Η σχετική υπουργική απόφαση κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το υπουργείο καλείται να ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα συμμόρφωσης προς τις ενστάσεις του ΣτΕ.
Πηγή: kathimerini.gr