Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

«Θα τιμωρούνται όσοι γιατροί επιβάλλουν στις οδηγίες εμπορική ονομασία!»

20/8/2013 2:38:56 μμ
O 'Aδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνει στο ΣΚΑΙ ότι θα κλείσει στη φυλακή όσους δεν συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Απόλυτα σαφής όσον αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υπήρξε ο υπουργός Υγείας, κ. 'Aδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο 'Aρη Πορτοσάλτε.

 

Θυμίζουμε ότι η συνταγογράφηση με δραστική και όχι εμπορική ονομασία έχει θεσπιστεί και αποτελεί νόμο του κράτους από τα τέλη του περασμένου έτους.

Πολλοί ιατροί όμως, ακόμα και σήμερα, αναγράφουν εμπορική ονομασία στις οδηγίες της ηλεκτρονικής συνταγής με αυστηρή σύσταση στον ασφαλισμένο να προμηθευτεί μόνο το συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρείας. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και συνοδευτικό... ραβασάκι να δοθεί μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα της αρεσκείας του ιατρού, ενώ άλλες φορές προηγείται και τηλέφωνο στον φαρμακοποιό... Υπάρχουν δε και καταγγελίες συναδέλφων φαρμακοποιών ότι ορισμένοι ιατροί ακυρώνουν (!) 3μηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές με την αιτιολογία ότι στην πρώτη συνταγή δεν δόθηκε το συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα!

Ταυτόχρονα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, στο βιβλιάριο του ασθενούς αναγράφεται -παρανόμως- μόνο η εμπορική ονομασία από το συνταγογράφο ιατρό. Ο κ. υπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό πλέον θα τιμωρείται, αφού αντίκειται στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία. ?λλωστε, όπως είναι γνωστό, την ασθένεια τηθεραπεύει το φάρμακο (= δραστική ουσία) και όχι η εταιρεία (= εμπορική ονομασία).

«Σε λίγες μέρες θα κλείσω κόσμο στη φυλακή, πολλοί γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό πρέπει να εκλείψει. Δεν μπορεί να παίζουν ορισμένοι με το δημόσιο χρήμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακολουθείται», τόνισε χαρακτηριστικά.


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Δυνητικά τα ελληνικά φάρμακα θα καλύψουν το 70% των νοσοκομειακών αναγκών






Σχετικά άρθρα

Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας
Έρχεται ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ασθενών με νεοπλασίες
Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Με 93 σκευάσματα που αφορούν πολλές θεραπευτικές κατηγορίες