Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


1ο Πανελλήνιο συνέδριο ασθενών

18/4/2013 8:46:08 πμ
«Οι ασθενείς διεκδικούν ένα άλλο δημόσιο ΕΣΥ»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Αθήνα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η διεκδίκηση ενός άλλου δημόσιου ΕΣΥ, στο πλαίσιο της αρχικής βασικής αξίας που καθόρισε το δημόσιο χαρακτήρα του πριν από 30 χρόνια, ήταν το ομόφωνο αίτημα των συλλόγων ασθενών κατά τη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ασθενών, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκαν Σύλλογοι, Ενώσεις και Ομοσπονδίες ασθενών από όλη την Ελλάδα.

 

Μέσα από το Συνέδριο εκφράστηκε η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και η δυναμική αυτής της συμμετοχής βρήκε γόνιμο έδαφος για την καταγραφή των προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας. Έμφαση δόθηκε στην καταγραφή των διεκδικήσεων των ασθενών με στόχο τις άριστες παροχές υγείας προς όλους τους πολίτες και ειδικότερα τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις.

Ήταν το πρώτο Συνέδριο όπου οι ασθενείς ήταν δυναμικοί συνδιαμορφωτές στην οργάνωση, στο βήμα και στο ακροατήριο. Για την εξασφάλιση συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσοτέρων ασθενών και ενδιαφερόμενων υπήρχε ζωντανή αναμετάδοση (live streaming) του Συνεδρίου καθώς και εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Πρωτοπορία του Συνεδρίου θεωρήθηκε απο όλους τους συνέδρους, το βήμα και η φωνή που δόθηκε συλλογικά στους ασθενείς απο όλη την Ελλαδά και η κατανόηση οτι τα προβλήματα των ασθενών είναι κοινά, ανέξαρτητα απο το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει κάθε άτομο.

Συμπεράσματα συνεδρίου

  • Η συμμετοχή στα κοινά

 

Ένα πρώτο συμπέρασμα του Συνεδρίου, είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή των πασχόντων στους Συλλόγους τους και η αντίστοιχη ενδυνάμωση των Συλλόγων από αυτή την συμμετοχή προσφέρει στα δύο μέρη μια αμφίδρομη ενημέρωση.

Κοινή διαπίστωση η έλλειψη ενημέρωσης και πληροφόρησης των ασθενών για τα δικαιώματά τους με βάση τη νομοθεσία και τις διεθνείς διατάξεις.

  • Η συμμετοχή των πασχόντων στα κέντρα λήψης αποφάσεων

 

Διάχυτη ήταν η επιθυμία όλων των συνέδρων να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παθήσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών της υγείας, ώστε να διασφαλίζεται η βεβαιότητα σε όλους ότι η υγεία είναι το δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους ισότιμα και ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

 

Τι ζήτησαν ομόφωνα οι σύνεδροι

  • Να καθιερωθεί η δωρεάν χορήγηση όλων των φαρμάκων και υλικών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων σε όλους τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις με το κόστος να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των νοσοκομείων.
  • Να προβλέπεται από την πολιτεία απόθεμα φαρμάκων και υλικών για τις περιπτώσεις έλλειψης που οφείλονται σε γενικότερες μειώσεις παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων.
  • Να προβλέπεται η παραγωγή από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γενόσημων φαρμάκων που θα αντικαταστήσουν τα ακριβά φάρμακα διαφόρων παθήσεων, μετά από καθορισμένες διαδικασίες ελέγχου της ποιότητας και αποτελεσματικότητάς τους από τις αρμόδιες αρχές.
  • Να δημιουργηθούν σύγχρονες μονάδες παρακολούθησης και θεραπείας για όλες τις χρόνιες παθήσεις και τουλάχιστον από μία Μονάδα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια για τις σπανιότερες παθήσεις.
  • Να στελεχωθούν όλες οι μονάδες στα νοσοκομεία της χώρας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Να υπάρχει άμεση έγκριση διάθεσης καινοτόμων φαρμάκων από Επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών και του ΕΟΦ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Με δεδομένη τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου και την ανάγκη θεσμοθέτησής του, η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε την ημερομηνία του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ασθενών για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Η διάθεσή τους από τα κοινοτικά φαρμακεία δεν είναι λύση», τονίζουν οι σύλλογοι
Πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο 29 και 30 Ιουνίου 2024






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος