Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ρομποτική Χειρουργική

7/2/2007
H επανάσταση στη χειρουργική του 21ου αιώνα...
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μανωλοπούλου Βασιλική
Φαρμακοποιός-Δημοσιογράφος Υγείας

Η επαναστατική μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής ή αλλιώς το χειρουργικό σύστημα «DAVINCI», είναι μια πραγματικότητα για τα ελληνικά ιατρικά δρώμενα και συγκεκριμένα εφαρμόζεται με επιτυχία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από το Σεπτέμβρη του 2006.

Διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής είναι ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής OHIOSTATEUNIVERCITY-USA.

Εφαρμόζεται τελευταία και στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια επένδυση του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου ύψους 2 εκατ. €, που εγκαινιάσθηκε στις 8 Νοέμβρη του 2006, από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα ζήσαμε την επανάσταση στην χειρουργική, με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Μικρές τομές (από ½ έως 1 ίντσα), μικρή παραμονή στο νοσοκομείο είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής.

Το καινούργιο με την λαπαροσκοπική ρομποτική χειρουργική είναι ότι χρησιμοποιούνται από τον ειδικευμένο χειρουργό ρομποτικά συστήματα που καθοδηγούνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευμένος χειρουργός βλέπει σε μια οθόνη του υπολογιστή της χειρουργικής κονσόλας το χειρουργικό πεδίο και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας ειδικούς μοχλούς.

Τον βοηθάει πολύ η ψηφιακή εικόνα που έχει μπροστά του, που είναι τρισδιάστατη, μεγεθυσμένη και ακριβέστατη.

Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται ψηφιακά, ταυτόχρονα και με εξαιρετική ακρίβεια, στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο.

Οι κινήσεις των βραχιόνων του ρομπότ ελέγχονται 100% από τον χειρουργό.

Παράλληλα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δίνει ανεκτίμητες πληροφορίες στον γιατρό και διευκολύνει το έργο του κατά την ώρα της επέμβασης προς όφελος του ασθενούς.

Επομένως η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μια μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τι είναι το χειρουργικό σύστημα «DAVINCI»

Είναι το πρώτο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής για την πραγματοποίηση επεμβάσεων που έχει εγκριθεί από τον FDA (οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων) των Η.Π.Α. Πρόκειται για προϊόν της Intuitive Surgical.

Αποτελείται από τρία τμήματα. Το ρομπότ με τους ειδικούς βραχίονες, τον ενδοσκοπικό πύργο και τη χειρουργική κονσόλα.

Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1995 και από το 2000 και σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 350 νοσοκομεία στον κόσμο, λόγω των αναμφίβολων πλεονεκτημάτων του.

Ιστορία της ρομποτικής χειρουργικής

Η ρομποτική χειρουργική είναι γεγονός χάρη στη ρομποτική τεχνολογία και τηλε-χειρουργική, η οποία αναπτύχθηκε βασιζόμενη στην ψηφιακή ανάλυση και τη μεταφορά της πληροφορίας σε μεγάλη απόσταση.

Μέχρι σήμερα ήταν αδιανόητο να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις εκ του μακρόθεν.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τη NASA να ξεκινήσει έρευνες, ώστε να χειρουργούνται οι αστροναύτες από επίγειους χειρουργούς.

Εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής

Οι πιο συχνές επεμβάσεις με τη μέθοδο αυτή είναι οι εξής:

  • Επεμβάσεις κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας
  • Χολοκυστεκτομή
  • Αποκατάσταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
  • Προστατεκτομή
  • Νεφρεκτομή

Η Ρομποτική χειρουργική βρίσκει ακόμη εφαρμογή στη ενδοκρινική, στην παιδιατρική χειρουργική αλλά και στην καρδιοχειρουργική.

Ειδικά στις Η.Π.Α., στο «Memorial Hermann Istitute για την καρδιαγγειακή έρευνα και Ρομποτική τεχνολογία», η εκπαίδευση και η έρευνα πάνω στο σύστημα «DA VINCI», είχε αρχίσει τον Ιανουάριο του 2003 και έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολυάριθμες επεμβάσεις στη καρδιά (π.χ. αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας).

Ακόμα με τη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιούνται επεμβάσεις σήμερα, σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία (παιδοχειρουργική).

Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής χειρουργικής

  • Είναι μια εξαιρετικά ακριβής μέθοδος και ελάχιστα τραυματική.
  • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Εξασφαλίζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και επιπλοκές.
  • Μειώνεται ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα για τον χειρουργό ιατρό:

  • Του εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις αφού εξαλείφεται το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών.
  • Του επιτρέπει να έχει τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, έναντι της 2D ασταθούς μερικές φορές εικόνας της λαπαροσκοπικής μεθόδου.
  • Του επιτρέπει να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος σε ένα άριστα εργονομικά περιβάλλον, μεγάλο πλεονέκτημα σε πολύωρες και δύσκολες επεμβάσεις.
  • Του δίνει την δυνατότητα να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς, που προκύπτουν από τις εξετάσεις του.

Τα καλά νέα για την Ελλάδα

Η Ρομποτική Χειρουργική πρόκειται να εφαρμοστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς έχει υπογραφεί ήδη η αγορά και η εγκατάσταση αντίστοιχου μηχανήματος από τον υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Φανταστείτε την ημέρα που ο χειρουργός σας θα εκτελεί το καρδιακό σας «bypass» καθήμενος μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του, εκατοντάδες μίλια μακριά από το χειρουργικό τραπέζι. Η ημέρα εκείνη μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζετε».

Έλεγε προφητικά ο συντάκτης David Noonan του «Newsweek»(25 Ιουνίου 2001).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token