Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Δραματική αύξηση του εμπορίου ναρκωτικών μέσω διαδικτύου

12/2/2016 11:04:00 πμ
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το διαδίκτυο διαδραματίζει έναν αυξανόμενο ρόλο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, "προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές" στους αγοραστές και διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία τους, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (OEDT) στην  έκθεσή του που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σε 100.000 χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως, περίπου το 10% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι έχουν αγοράσει ναρκωτικά μέσω του διαδικτύου. "Η ταχύτητα με την οποία οι αγορές ναρκωτικών μεταμορφώνονται χάρη στο Ίντερνετ" θέτει "μεγάλες προκλήσεις στις κατασταλτικές αρχές" που προσπαθούν να εντοπίσουν τις παραβάσεις, βάση της έκθεσης.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών "παραμένει σταθερά ριζωμένο στον φυσικό κόσμο, οι εικονικές αγορές σπρώχνουν πιο πέρα τα όρια του εφοδιασμού σε ναρκωτικά, προσφέροντας πιο ποικίλες επιλογές στους εν δυνάμει αγοραστές", λέει ο Αλέξις Γκούζντιλ, διευθυντής του OEDT.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό  ο  Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι "σχεδόν όλα τα είδη παράνομων ναρκωτικών μπορούν σήμερα να αγοραστούν ηλεκτρονικά και να παραδοθούν με το ταχυδρομείο, χωρίς φυσική επαφή ανάμεσα στον αγοραστή και τον μεταπωλητή".

Να σημειωθεί εδώ ότι στην Ευρώπη βάση στοιχείων της ίδιας έρευνας  περίπου 650 ιστοσελίδες επιτρέπουν την αγορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών (NSP), ουσιών που προκαλούν ευφορία οι οποίες παρουσιάζονται συχνά ως υποκατάστατα υπαρχόντων παράνομων ναρκωτικών, αλλά προκαλούν μερικές φορές τον θάνατο.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση