Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Πρόγνωση της προεκλαμψίας με ένα τεστ



Θετικά είναι τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Prognosis της Roche που επιτρέπει με ένα τεστ στον ορό της εγκύου την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας –της δεύτερης πιο συχνής αιτίας μητρικού θανάτου–, συμβάλλοντας στη βελτίωση της τελικής έκβασης για την έγκυο και το νεογνό καθώς και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση και κατανομή των πόρων στο σύστημα υγείας.

Το προγνωστικό τεστ θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας να επικεντρωθούν σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και ανάγκη κατάλληλης και έγκαιρης κλινικής παρέμβασης, πριν από την ανάπτυξη προεκλαμψίας τελικού σταδίου. Ταυτοχρόνως επιτυγχάνεται με ασφάλεια ο αποκλεισμός των ασθενών που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και μπορούν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο.

Στη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο 18ο World Congress on Controversies in Obstetrics, Gynecology & Infertility (COGI), τον Οκτώβριο, στη Βιέννη, συμμετείχαν 1200 γυναίκες από 14 χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεδομένα από την ενδιάμεση ανάλυση δείχνουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, βελτιώνοντας την παρούσα κλινική πρακτική διάγνωσης της νόσου, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αξιολόγηση της υπέρτασης και της πρωτεϊνουρίας.


"Ο σχεδιασμός της μελέτης Prognosis περιλαμβάνει μοναδικά χαρακτηριστικά, όσον αφορά στην έρευνα που πραγματοποιείται για την προεκλαμψία, τα τελευταία 20 έτη” δήλωσε η Annetine Staff, Καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικολογίας στον Τομέα Γυναίκας και Παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

"Η μελέτη Prognosis θα διευρύνει την εφαρμογή αυτών των πολύτιμων δεικτών για την προεκλαμψία από την ένδειξη της χρήσης ως βοήθημα στη διάγνωση προς την περιοχή της πρόγνωσης και έγκαιρης διαστρωμάτωσης κινδύνου”, δήλωσε ο καθηγητής Harald Zeisler, καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και Επιστημονικός Υπεύθυνος για τη μελέτη. "Ελπίζουμε ότι η έγκαιρη ταυτοποίηση των γυναικών υψηλού κινδύνου για εμφάνιση προεκλαμψίας θα επιτρέψει στους γιατρούς να αποτρέψουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ασθένειας και να αποφευχθούν περιττές δαπάνες εις βάρος του συστήματος υγείας από την υπερβολική ιατρική περίθαλψη και από την περιττή εισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο, τα οποία συχνά οφείλονται στην ανεπάρκεια επίτευξης εμπεριστατωμένων θετικών διαγνώσεων, σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες της κλινικής πρακτικής."

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις και είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μητρικού θανάτου. Μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή της μητέρας και του νεογνού, ειδικά αν διαγνωστεί αργά. Επίσης αποτελεί μια ένδειξη για άμεσο πρόωρο τοκετό, όταν είναι οξεία. Με βάση τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν παραμείνει αμετάβλητες επί δεκαετίες, η διάγνωση της προεκλαμψίας βασίζεται στις κλινικές παραμέτρους της υπέρτασης και πρωτεϊνουρίας , οι οποίες στερούνται ειδικότητας κι ευαισθησίας. Επιπλέον, συχνά τα κλινικά κριτήρια από μόνα τους αποδεικνύονται ανεπαρκή για την πρόβλεψη της νόσου και ιδιαίτερα για τις ανεπιθύμητες εκβάσεις αυτής. Η μελέτη Prognosis έρχεται να καλύψει μια σημαντική αναπάντητη ιατρική ανάγκη, την πρόγνωση της προεκλαμψίας.

ΠροηγούμενοΕπόμενο