Την διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα ρυθμίζουν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 1982/2016 τα Υπουργεία Υγείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 7.6.2013, έχει σε αρκετές περιπτώσεις ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σ αυτήν. Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα και την ηλικία τους, ο προσδιορισμός της τελευταίας καθίστατο ιδιαίτερα δυσχερής, όταν από τις δηλώσεις τους δημιουργείτο αμφιβολία. Επιπλέον, η διαπίστωση της ηλικίας των αιτούντων διεθνή προστασία και ειδικότερα της πιθανής ανηλικότητάς τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς με αυτήν συνδέονται πρόσθετες διαδικαστικές εγγυήσεις προς όφελος του αιτούντα (ανάγκη για διορισμό επιτρόπου, στέγαση κ.α.).
Με την παραπάνω ΚΥΑ θα είναι δυνατή η παραπομπή του αιτούντα σε αρμόδια δομή
του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος
και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας
λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ) και
αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης
θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο
συμφέρον του αιτούντα, εφόσον δε η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται
ανήλικος.
Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας για την παιδική φροντίδα και την αποιδρυματοποίηση στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή Jean Lambert και τη διεθνή ΜΚΟ LUMOS που ιδρύθηκε από τη συγγραφέα του Χάρρυ Πόττερ, JK Rowling με στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινωνίας των πολιτών υπογράμμισαν ομόφωνα τη σημασία της συνάντησης αυτής που επιβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.
Πολιτική θέληση, τεχνογνωσία και χρηματοδοτικοί πόροι είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ζήτημα της παιδικής φροντίδας, συμπέραναν οι περισσότεροι από τους ομιλητές, ενώ συμφώνησαν ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κατά τον τελευταίο χρόνο υπάρχει θέληση και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αλλαγής του πλαισίου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής: Ένα εκατομμύριο παιδιά στην Ευρώπη ζούνε σε ιδρύματα. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσα πολλά αλλά για τις νέες γενιές έχουμε επιφυλάξει μια κακή μοίρα. Τα παιδιά στο σχολείο αναγκάζονται να αποστηθίζουν παρά να μαθαίνουν και μετά από ένα πολύ σκληρό εξεταστικό εκπαιδευτικό σύστημα οι μεγάλοι δε βρίσκουν δουλειά. Και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Και τα μικρά παιδιά έχουν πληγεί από την κρίση ιδίως εκείνα που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες. Αυτό είναι μια Χάρρυ Πόττερ προσπάθεια, είναι μια οργάνωση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της συγγραφέως του Χάρρυ Πόττερ, την κ.Rowling, για να βοηθήσει τα παιδιά στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές και θα αξιοποιήσουν με τη βοήθεια και τη δική μας στο Ευρωκοινοβούλιο και της οργάνωσης LUMOS, όλα τα προγράμματα που υπάρχουν, ώστε να ανακουφίσουμε και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά, το μέλλον της χώρας.
Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, Margaret Tuite και Julius Op De Beke, από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Απασχόλησης αντίστοιχα, τόνισαν την ανάγκη συστηματικής αξιολόγησης και εποπτείας για την εκτίμηση της ασφάλειας της παιδικής φροντίδας αλλά και την ανάγκη εκπόνησης ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης σχετικά με την αξιοποίηση των ταμείων χρηματοδότησης. «Λεφτά υπάρχουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική και κοινωνική θέληση.
Την ανάγκη εναρμόνισης της χρηματοδότησης σε μια κοινή στρατηγική συνεργασία και με ιδιωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, επισήμανε και η διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης LUMOS, Georgette Mulheir, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και στήριξης, είναι εφικτή τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκοσμίου κινήματος για τα δικαιώματα των παιδιών.