Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια Ημέρα HPV

4/3/2025 7:01:52 μμ
«Why to worry;» – Γιατί να ανησυχούμε για τον ιό;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Παγκόσμια Ημέρα HPV στις 4 Μαρτίου αποτελεί μια διεθνής πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), έναν ιό που επηρεάζει 8 στους 10 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ο HPV σχετίζεται με πάνω από το 5% των συνολικών καρκίνων παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 


Στην Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ) έχει ξεκινήσει από το 2024 μια εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού κυρίως όμως των γονέων και κηδεμόνων, σχετικά με το εμβόλιο κατά του HPV, με στόχο την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού και την πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων καρκίνων και νόσων. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει και ενημερωτικό έντυπο εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το οποίο διανέμει σε όλες τις σχετικές δράσεις ενημέρωσης, στα σχολεία, στα ΤΟΜΥ, Κ.Υ. κ.λπ.


Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του HPV και των σχετιζόμενων καρκίνων, παρέχοντας πάνω από 90% προστασία έναντι των στελεχών που προκαλούν καρκίνο και κονδυλώματα. Σε χώρες όπου ο εμβολιασμός εφαρμόζεται συστηματικά, τα ποσοστά λοίμωξης από τους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV έχουν μειωθεί έως και 87% μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών. Το εμβόλιο κατά του HPV έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλές, με ήπιες παρενέργειες όπως ελαφρύς πόνος στο σημείο της ένεσης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αλλά μόνο το 20% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης






Σχετικά άρθρα

Το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου
Αλλά μόνο το 20% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία
ΕΟΦ: Ενεργοποιήθηκε ο «Χάρτης Κλινικών Δοκίμων» της Ε.Ε.
Παρέχει πρόσβαση σε επαγγελματίες και ασθενείς σε ολόκληρη την τρέχουσα έρευνα
Π.Ο.Υ.: Σε καμπή κρίσιμοι υγειονομικοί δείκτες στην Ευρώπη
Απαιτούνται δράσεις για τη βελτίωση της υγείας παιδιών και εφήβων και για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων