Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για να δίνουν γενόσημα



Με κίνητρα στους γιατρούς, προκειμένου να «οδηγούν» τους ασφαλισμένους στην επιλογή ενός γενόσημου φαρμάκου έναντι του πρωτοτύπου, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας να «προσεγγίσει» τον μνημονιακό στόχο της αύξησης χρήσης γενοσήμων στη χώρα μας, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή".

Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ εξετάζουν το ενδεχόμενο να «απελευθερώνουν» τη συνταγογραφική ικανότητα των γιατρών οι οποίοι καταφέρνουν να λαμβάνουν οι ασθενείς τους σε ποσοστό 60% γενόσημα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι για τους γιατρούς αυτούς εξετάζεται να «ανοίγει» το πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη συνταγογράφησης. Αλλωστε, η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων ακολουθεί την κατεύθυνση που θα της δώσει ο γιατρός, ανεξαρτήτως τιμής σκευάσματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φαρμακοποιών, «μόνο το 10% των ασφαλισμένων επιλέγει με βάση το τι θα πληρώσει».

Και σε φαρμακοποιούς


Κίνητρα εξετάζεται να δοθούν και στους φαρμακοποιούς, που με τα σημερινά δεδομένα έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να «πουλήσουν» το πιο ακριβό φάρμακο, δηλαδή το πρωτότυπο, καθώς αυτό θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στο ταμείο τους.

Η θέσπιση κινήτρων είναι ένα από τα ελάχιστα μέτρα που μένει να λάβει το υπουργείο Υγείας για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η οποία παραμένει στην Ελλάδα σε ποσοστά πολύ χαμηλά, γεγονός που επισημάνθηκε με ιδιαίτερα αρνητική χροιά και από τους εκπροσώπους της τρόικας στις συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με την ελληνική πλευρά. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι σχεδόν δύο στα δέκα φάρμακα που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι γενόσημα, όταν ο στόχος για τον οποίο έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας είναι το ποσοστό χρήσης να φτάσει το 60%. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων, η διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ελάχιστη αφού η διείσδυσή τους στην αγορά αυξήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μόνο 1,5 με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η πρόσφατη δε θέσπιση ελάχιστου ορίου συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off patent) ανά γιατρό, που θα βοηθούσε στην αύξηση της χρήσης γενοσήμων, προσέκρουσε σε απόφαση του ΣτΕ το οποίο τον περασμένο Αύγουστο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή του.

Για τον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση της χρήσης γενοσήμων δεν έχει να κάνει με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού ούτως ή άλλως ο προϋπολογισμός είναι «κλειστός». Όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, «ο στόχος των γενοσήμων κακώς αντιμετωπίζεται ως λογιστικής έμπνευσης μέτρο. Είναι ένας στόχος που θα επιτρέψει να γίνει αποδοτικότερη εσωτερική κατανομή του ούτως ή άλλως κλειστού προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει λιγότεροι πόροι για φάρμακα που μπορούν να αντικατασταθούν με γενόσημα, λιγότεροι πόροι για σκευάσματα που επιμένουν να κινούνται στο φάσμα της πολυφαρμακίας (αντιβιοτικά) και περισσότεροι πόροι για νέα καινοτόμα αλλά με ιατρική αποτελεσματικότητα φάρμακα που έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις».
ΠροηγούμενοΕπόμενο