Το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα μπορεί να είναι επωφελές ακόμη κι αν δεν εμποδίσει την ασθένεια καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο του μακροχρόνιου πόνου που αποτελεί την συνηθέστερη επιπλοκή της συγκεκριμένης πάθησης.
Τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί για τον έρπητα ζωστήρα αλλά παρά το εμβόλιο εκδήλωσαν την πάθηση, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεθερπητική νευραλγία, μια μακρόχρονη όσο και επώδυνη επιπλοκή, διαπιστώνει η μελέτη Kaiser Permanente η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Infectious Diseases.
Ο έρπης ζωστήρ είναι ένα επώδυνο εξάνθημα του δέρματος που προκαλείται από τον ιό varicella zoster (τον ίδιο που προκαλεί την ανεμοβλογιά) επηρεάζοντας έναν στους τρεις ενήλικες. Η συχνότερη επιπλοκή του είναι η μεθερπητική νευραλγία η οποία απαιτεί θεραπεία για μήνες ή ακόμη και χρόνια.
Αναλύοντας τα ιατρικά αρχεία 2.400 κατοίκων του Kaiser Permanente στην νότια Καλιφόρνια με ηλικία άνω των 60 ετών οι οποίοι είχαν παρουσιάζει έρπητα ζωστήρα μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένας αριθμός εξ αυτών εκδήλωσε την πάθηση παρόλο που είχε εμβολιασθεί. Ωστόσο, μόλις το 4,2% των εμβολιασμένων γυναικών παρουσίασε μεθερπητική νευραλγία, σε αντίθεση με το 10,4% των γυναικών που δεν είχαν κάνει το σχετικό εμβόλιο.
Στους εμβολιασμένους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6% έναντι 5,8 για τους μη εμβολιασθέντες. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Τμήματος Έρευνας και Αξιολόγησης του Kaiser Permanente η διαφορά αυτή μεταξύ των φύλων εξηγείται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες τον χρόνιο πόνο.
Όπως και να χει όμως, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την σημασία του εμβολιασμού για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, επισημαίνουν.
Και αυτό, διότι καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, ο πόνος από την πάθηση μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρός οδηγώντας σε κατάθλιψη, κόπωση, αϋπνίες, αλλαγή των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και εντέλει σε μειωμένη κοινωνικότητα.