Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Παθήσεις & Θεραπεία
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Δείτε πως η τεχνολογία βοηθά τους ασθενείς με άνοια




Με τον όρο «άνοια» μιλάμε για περίπου 100 διαφορετικές ασθένειες του εγκεφάλου που προκαλούν προβλήματα μνήμης, επικοινωνίας, διανοητικής ικανότητας, αντίληψης και κρίσης. Ήδη υπάρχουν 44 εκατομμύρια πάσχοντες ανά τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιασθεί ως το 2050!   

Το κόστος φροντίδας συχνά ξεπερνάει έναν μέσο μισθό, ο χρόνος που αφιερώνεται είναι ανυπολόγιστος και παρά τα διαθέσιμα φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

Έτσι οι επιστήμονες στρέφονται στην τεχνολογία, ψάχνοντας τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που πάσχουν από άνοια να ζήσουν περισσότερο ανεξάρτητοι και όσο το δυνατόν καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) με την μορφή ενός σπιτιού hi-tech, «ευφυών» και «καλοσυνάτων» οικιακώνρομπότ παροχής φροντίδας και δραστηριοτήτων που θα κρατούν και συντροφιά, έως θεραπευτικά ρομπότ για… συναισθηματική υποστήριξη (ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία) ίσως βοηθήσουν για μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Το «έξυπνο σπίτι» θα μπορούσε να έχει ενσωματωμένα συστήματα που θα ειδοποιούν με συναγερμό αν έχει αφεθεί ανοικτή μια βρύση ή μια εστία στην κουζίνα, να εκπέμπουν ήχους υποδεικνύοντας την θέση των κλειδιών ή του τηλεφώνου –αντικείμενα που συχνά χάνουν οι πάσχοντες– και ηχογραφημένα μηνύματα να ειδοποιούν σε ποιο σημείο του σπιτιού βρίσκονται ή, αν βγαίνουν από αυτό, να πάρουν τα κλειδιά τους και να κλείσουν την πόρτα.

Αισθητήρες κίνησης θα καταλαβαίνουν αν ο ασθενής αφήνει το σπίτι ενημερώνοντας την οικογένεια ή αυτόν που τον φροντίζει, αυτοματοποιημένα συστήματα θα παρακολουθούν τις συνήθειες διατροφής και ομιλούντα φωτογραφικά άλμπουμ θα δρουν ως διεγερτικά βοηθήματα μνήμης και ομιλίας. Επίσης, φορητές συσκευές με «κουμπί πανικού» θα βοηθούν τον ασθενή να εντοπίζεται, σε περίπτωση που χαθεί, από τους οικείους του με εύρεση της θέσης του μέσω GPS.

ΠροηγούμενοΕπόμενο