Την αύξηση των εσόδων στον τομέα της Υγείας εξετάζουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και πιθανόν του υπουργείου Υγείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του onmed.gr, θα γίνει μέσα από τρεις άξονες: την αύξηση των Κλινικών Μελετών στη χώρα μας,την αναδιάρθρωση του Ε.Ο.Φ.και τις καλύτερες χρεώσεις νοσηλείας για τους αλλοδαπούς. Βεβαίως και είναι σοβαρά τα θέματα αυτά, σχολιάζουν παράγοντες της υγειονομικής αγοράς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν το χώρο της Υγείας –όπως το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. στα φάρμακα– για τα οποία θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η πρόθεσή της Τρόικας τουλάχιστον. Πάντως το θέμα του Φ.Π.Α. στα φάρμακα επεξεργάζεται στη φάση αυτή το υπουργείο Οικονομικών και, όπως δηλώνει στο onMed ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, αποτελεί ζήτημα φορολογικής πολιτικής.
Για τις Κλινικές Μελέτες έχει ξεκινήσει πράγματι μια τεράστια συζήτηση με αφορμή μάλιστα την υπουργική απόφαση, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να πραγματοποιούνται και στην Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα και άμεσα οι Κλινικές Μελέτες και να παραμένουν σημαντικά έσοδα στη χώρα (δείτε εδώ περισσότερα).
Ο Ε.Ο.Φ., συγκεκριμένα η αναδιάρθρωση και η στελέχωσή του, αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα που μπαίνει στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της Τρόικας, καθώς εκτιμάται ότι στη φάση αυτή και με αφορμή τις Κλινικές μελέτες, ο Οργανισμός μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο. Το γεγονός ότι λείπουν βασικά στελέχη δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων δικαιολογία για να μένουν πίσω κρίσιμα ζητήματα υγειονομικής πολιτικής που μπορούν να δώσουν έναυσμα στην κοιμώμενη οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Τέλος, ερώτημα αποτελεί για την κυβέρνηση ποιο είναι το πραγματικό κόστος νοσηλείας των αλλοδαπών. Το θέμα είχε απασχολήσει και παλαιότερα την κυβέρνηση και μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας, κ.Ανδρέας Λοβέρδος, πριν τρία χρόνια είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 150 εκατ. ευρώ το χρόνο από τις νοσηλείες αυτές.
Πηγή: onmed.gr