Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ύποπτη η παρακεταμόλη για προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

17/8/2016 7:17:00 μμ
Έρευνα εφιστά προσοχή στη λήψη της από εγκύους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η γνωστή παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) φαίνεται πως αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθούν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.


Επικεφαλής της έρευνας, όπου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, είναι η επιδημιολόγος Εύη Στεργιακούλη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.


Σύμφωνα με την μελέτη, η λήψη παρακεταμόλης στη διάρκεια της 18ης εβδομάδας της κύησης σχετίζεται με αύξηση κατά 42% της πιθανότητας το παιδί στην ηλικία των επτά να είναι υπερκινητικό, όπως και με 31% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.


Κατά την 32η εβδομάδα η λήψη της ουρίας αυξάνει κατά 29% την πιθανότητα το παιδί να εμφανίσει συναισθηματικές δυσκολίες, ενώ τα παιδιά που θα γεννηθούν την τελευταία περίοδο και οι μητέρες έχουν λάβει ανάλογα σκευάσματα έχουν 46% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες συμπεριφορικές διαταραχές.


Σημαντικό είναι να πούμε πως οι ερευνητές εντοπίζουν συσχέτιση και σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούν δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία ως επιδράσεις της παρακεταμόλης και των διάφορων σκευασμάτων που την εμπεριέχουν.


Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την παρακεταμόλη κατά την περίοδο της κύησης με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ακόμη, άλλες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει πως η ουσία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ορμονικών λειτουργιών του αναπτυσσομένου εμβρύου.


Εδώ και χρόνια η παρακεταμόλη θεωρείται μια ασφαλής ουσία και γίνεται συστηματική χρήση από εγκύους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Εκτιμάτε μάλιστα πως πάνω από τις μισές γυναίκες που κυοφορούσαν είχαν κάνει χρήση σκευασμάτων παρακεταμόλης.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια πρωτοβουλία της ενορίας και της φαρμακοποιού του χωριού Φωτεινής Τάσιου
Τα κρούσματα τείνουν να ξεπεράσουν αυτά του 2023






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics