Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Υποφέρουν οι ασθενείς του νοσοκομείου Μεταξά

22/10/2013 11:03:13 πμ
Κλειστά κρεβάτια, ελλείψεις προσωπικού, χαλασμένα μηχανήματα συνθέτουν την εικόνα του ογκολογικού νοσοκομείου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 




Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας, το Μεταξά, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των καρκινοπαθών μεγάλου μέρους της Αττικής, της Νοτίου Ελλάδας και των Νησιών.


Όπως αναφέρουν οι γιατροί της Αριστερής Ριζοσπαστικής Εργασίας στο νοσοκομείο καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικοτεχνική υποδομή ενώ δεν λειτουργούν επαρκώς πολλά τμήματα από τη διάγνωσηκαι έως τη θεραπεία. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τον απαρχαιωμένο αξονικό τομογράφο, την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, ψηφιακού μαστογράφου, pet scan, αλλά και γραμμικού επιταχυντή για ακτινοθεραπείες και ελλείψεις σε τμήματα όπως μικροβιολογικό, αιμοδοσία και βιοχημικό .


Τραγικές είναι και οι ελλείψεις προσωπικού που αφορούν:

Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, όπου υπηρετούν 225 νοσηλευτές ενώ ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 328.Στους λιγοστούς για τις ανάγκες εργαζόμενους νοσηλευτές δεν μπορούν να δοθούν τα ρεπό και οι οφειλόμενες άδειες. Ενώ από τους 156 επιμελητές ΕΣΥ που προβλέπονται στον οργανισμό υπηρετούν μόνο 96 και ταυτόχρονα υπάρχουν κλινικές χωρίς ειδικευόμενους. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο ΥΕ προσωπικό όπου εργάζονται μόλις 55 εργαζόμενοι ενώ προβλέπονται 100, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό όπου εργάζονται 228 ενώ προβλέπονται 311. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, αδιαφορώντας για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών, έχει εγκρίνει νέο οργανισμό όπου από τις 1057 θέσεις που προβλέπονταν παρέμειναν μόνο οι 799, καταργεί δηλαδή 258 θέσεις υγειονομικών στο νοσοκομείο μας.


?μεση συνέπεια των ελλείψεων προσωπικού είναι η λειτουργική υποβάθμιση του νοσοκομείου όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα εξής :

·58 κρεβάτια νοσηλείας κλειστά.
  • ·2 από τα 6 χειρουργικά τραπέζια κλειστά.
  • ·5 από τα 11 κρεβάτια ΜΕΘ δε λειτούργησαν ποτέ.
  • ·Από τα 27 κρεβάτια ακτινοθεραπείας που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα παραμένουν σε λειτουργία τα 7.
  • ·Την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία ή αναμονή για χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και λοιπές θεραπείες(2-3 μήνες), παρόλο που ο καρκίνος δεν περιμένει...
  • ·Συγχωνεύσεις κλινικών.Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νοσηλευτική συγχώνευση της ογκολογικής με τη γαστρεντερολογική κλινική, που εκτός από τη μείωση κλινών είναι επικίνδυνη για τους ανοσοκατεσταλμένους νοσηλευόμενους και αποτελεί λάδι στη φωτιά για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
  • ·Το μηχάνημα βραχυθεραπείας που διαθέτει το νοσοκομείο και παραμένει αχρησιμοποίητο καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει.

Οι κύριες συνέπειες αφορούν την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών και κυρίως των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της νόσου, τη μετάπτωση σε χειρότερο στάδιο, τη δυσμένεια στην πρόγνωση του ασθενούς και τελικά την απώλεια της ζωής. Σήμερα, που η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει, που η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προσθέτει σε πολλές περιπτώσεις χρόνια ζωής, κάθε έλλειψη στην περίθαλψη των ασθενών στρέφεται ενάντια στην ίδια τη ζωή.


Οι συνθήκες για τους ασθενείς γίνονται ακόμα χειρότερες καθώς αυξάνει δραματικά το ποσοστό των ανασφάλιστων-αποκλεισμένων από τα νοσοκομεία, αυξάνεται η συμμετοχή τους στα φάρμακα και τους επιβάλλονται κάθε λογής χαράτσια (5-ευρω και 25-ευρω στα νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκου), τονίζουν οι γιατροί.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος