Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υπό μελέτη φάρμακο μείωσε την επέκταση του μελανώματος έως και 90%

9/1/2017 1:45:07 μμ
Στο δρόμο για τη θεραπεία του μελανώματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χημική ουσία μπορεί να μειώσει την εξάπλωση των κυττάρων του μελανώματος έως και κατά 90%, σύμφωνα με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν!


Πρόκειται για ένα τεχνητό μικρομόριο που παρεμβαίνει στην ικανότητα του γονιδίου να παράγει μόρια RNA και συγκεκριμένες πρωτεΐνες στους όγκους του μελανώματος, της σοβαρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος. Η γονιδιακή αυτή δραστηριότητα, δηλαδή η μεταγραφική διαδικασία, ωθεί τη νόσο να εξαπλώνεται. 

«Είναι πραγματική πρόκληση η ανάπτυξη ενός μικρο-μοριακού φαρμάκου που θα μπορεί να αναστέλλει τη γονιδιακή δραστηριότητα, η οποία αποτελεί το μηχανισμό σηματοδότησης για την εξέλιξη του μελανώματος. Η χημική ουσία που μελετάμε είναι η ίδια που εξετάζουμε ως πιθανή θεραπεία για το σκληρόδερμα», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ρίτσαρντ Νιουμπιγκ.Δρ Νιουμπιγκ.


Μέχρι σήμερα, ελάχιστα είναι τα χημικά συστατικά που έχουν μελετηθεί και μπορούν να πετύχουν κάτι ανάλογο.


Ο ερευνητής σε συνεργασία με τη μεταδιδακτορική φοιτήτρια Κέιτ Απλετον και άλλους ειδικούς διαπίστωσαν ότι η δραστική ουσία μπορεί να εμποδίσει πρωτεΐνες, όπως οι παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με την μυοκαρδίνη, να ξεκινήσουν τη γονιδιακή μεταγραφική διαδικασία στα κύτταρα του μελανώματος. Οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούνται από μια άλλη πρωτεΐνη, τη RhoC, η οποία εντοπίζεται στο μονοπάτι σηματοδότησης που μπορεί να κάνει τον καρκίνο να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.


Το υπό μελέτη μικρο-μόριο μείωσε τη μετανάστευση των κυττάρων του μελανώματος από 85% έως και 90%, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνει σημαντικά και τους όγκους στους πνεύμονες ποντικιών, στα οποία είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος.


Πρακτικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν μπορέσουν να μπλοκάρουν το μονοπάτι που ευθύνεται για την εξάπλωση του μελανώματος, τότε οι παράγοντες μεταγραφής που σχετίζονται με την μυοκαρδίνη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο θεραπευτικό στόχο.


Σύμφωνα με την Κέιτ Απλετον, το στοίχημα είναι να εντοπιστούν εγκαίρως εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο από τη νέα θεραπεία. «Θα μπορούσαμε να εστιάζουμε στην ενεργοποίηση των πρωτεϊνικών παραγόντων μεταγραφής της μυοκαρδίνης ως βιοδεικτών για τον καθορισμό του κινδύνου εξάπλωσης των ασθενών με αρχικού σταδίου μελάνωμα», εξηγεί.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cancer Therapeutics.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics