Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με το οποίο ελπίζεται να χτυπηθεί η αδιαφάνεια στη διακίνηση του φαρμάκου και η πολυφαρμακία, με ουσιαστικό οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η Νέα Δημοκρατία, δια του Γ. Βαγιωνά, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας πως η αρχή για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπήκε με σχετικό νομοθέτημα της δικής της περιόδου διακυβέρνησης - υπογράμμισε ωστόσο, πως απ’ το νομοσχέδιο απουσιάζουν άρθρα για την αγορά υγειονομικού υλικού και την κοστολόγηση των φαρμάκων.
Η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπαδάκη, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας υγείας και ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών και εκφράζοντας την δυσφορία για το ότι, «παρότι οι ελλείψεις του ΕΣΥ είναι πολλές, οι βελτιώσεις του είναι λίγες».
«Εργαλείο μιας πολιτικής κόστους-οφέλους και μετακύλησης των δαπανών στις πλάτες των ασθενών» χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο Ν. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ) και ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Παράλληλα, ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «με την σημερινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η ΝΔ φθάνει να έχει υπερψηφίσει το 51% των νομοσχεδίων του ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή ρητορεία της, είναι απύθμενα υποκριτική».
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους Μ. Κριτσιωτάκη και Π. Λαφαζάνη, εξέφρασαν την δυσπιστία τους απέναντι στην κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας, αλλά απλώς για την μείωση των δαπανών, σε βάρος των ασφαλισμένων - για την εξυπηρέτηση των στόχων της Τρόικας και του Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «παρών» επί της αρχής, όπως επίσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Λεβέντης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς».
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, όπως και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλ. Θεοδωρίδης, υπενθύμισαν την υπερβολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων από την ανεξέλεγκτη έκδοση ιατρικών συνταγών και την σπατάλη για αγορά φαρμάκων. Ο κος Κουτρουμάνης, σημείωσε στην ομιλία του πως από το Μάιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά ταμεία - και για την διατήρηση της πορείας αυτής, «απαιτείται το εργαλείο αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στη διακίνηση του φαρμάκου και στο προφίλ του ιατρού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη και διευκολύνεται η πρόσβασή του στην αγορά του φαρμάκου».
Ο υφυπουργός, επισκόπησε επίσης την συνολική πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, από την οποία ελπίζεται να εξοικονομηθούν περί τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο: «Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν λειτουργήσει τα δύο ΚΕΠ κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας στην Αθήνα, συνδεόμενα με τα ΚΕΠ των δήμων και τα γραφεία εξυπηρέτησης των ταμείων. Θα έχουμε την εφαρμογή απ’ τις αρχές του χρόνου, της νέας μορφής ασφάλισης που θα αφορά το οικόσιτο προσωπικό και τους εργάτες στη γεωργία και κτηνοτροφία - μια τομή που θα βοηθήσει να μειωθεί το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας και θα δώσει την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να ασφαλιστούν, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς να υποχρεώνονται να περιμένουν στις ουρές των ταμείων, ή να χρειάζεται να έχουν λογιστήριο στο σπίτι. Ενεργοποιούμε από 1/1/2011 το ενιαίο κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας και δημιουργούμε το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή για το σύνολο των συνταξιούχων. Σε ένα μήνα από σήμερα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Έχουμε επίσης τη λειτουργία του συντονιστικού συμβουλίου παροχών υγείας: Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν από κοινού να διαπραγματεύονται για το φάρμακο, τις δαπάνες υγείας και οτιδήποτε άλλο που θα αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Έχουμε τη δημιουργία του ενιαίου πλαισίου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε αυτό που έχει πολλές φορές ανακοινωθεί και δεν έχει γίνει πράξη, να γίνει τώρα. Έχουμε από 1/7/2011 τον ενιαίο τρόπο πληρωμής αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρων πληρωμής ασφαλιστικών υπηρεσιών. Και βέβαια την πλήρη μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κουτρουμάνης.
Πηγή: ΑΠΕ (2/11/2010)