Ξεκίνησε αυτό τον μήνα η διανομή της φαρμακευτικής κάνναβης, σε μορφή κανναβινέλαιου, στην Κύπρο. Έτσι, οι λειτουργοί στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ειδοποίησαν τον κάθε δικαιούχο και ήδη αρκετοί ασθενείς έχουν το παρασκεύασμα στα χέρια τους.
Όπως υπογραμμίζει το σωματείο «Φίλοι της Κάνναβης», το εν λόγω προϊόν είναι ζωτικής σημασίας αλλά και απαραίτητο για εκατοντάδες ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες νόσους, όπως ο καρκίνος, αλλά και με πολύ πιο απλές και καθημερινές δυσκολίες, όπως ο πονοκέφαλος.
Εκ μέρους του κινήματος, ο Πέτρος Ευδόκας μίλησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για τις νέες εξελίξεις του ζητήματος της ιατρικής κάνναβης στην Κύπρο, για τα ωφελήματά της και για τις άφθονες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ενδιαφερόμενοι.Όπως αναφέρει ο κ. Ευδόκας, πλέον το φάρμακο διατίθεται σε καθορισμένα φαρμακεία σε κάθε πόλη. «Οι παραγγελίες είναι ονομαστικές και αφορούν συγκεκριμένα άτομα. Το φάρμακο δεν διατίθεται μαζικά», σημείωσε. Ανέφερε μάλιστα πως είναι απίθανο κάποιος να έχει πρόσβαση στο προϊόν του φαρμακείου χωρίς να είναι ασθενής ή να έχει εξασφαλίσει συνταγή: «Οι διαδικασίες είναι αδιάβλητες και υπάρχουν πολύ καλές ασφαλιστικές δικλίδες». Ξεκαθαρίστηκε, επιπλέον, ότι αν και η παρούσα νομοθεσία δεν απαιτεί ιατρική συνταγή, εντούτοις, «ο Κύπριος υπουργός Υγείας ορθά ζήτησε η χορήγηση να γίνεται μόνο με συνταγή». Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το τι είδους ειδικότητες γιατρών μπορούν να γράψουν τις συνταγές.
Σχετικά με το σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται, ο κ. Ευδόκας σημείωσε πως υπάρχουν πολύ ισχυρές διακριτικές εξουσίες στον υπουργό Υγείας στο να δώσει άδεια για οποιαδήποτε δραστηριότητα αφορά την ιατρική χρήση κάνναβης (καλλιέργεια, επεξεργασία, χορήγηση, φύλαξη, διανομή, επιστημονική έρευνα). Στην πράξη, η παρτίδα κανναβινέλαιου που εισήχθη αφορά μόνο συγκεκριμένους καρκινοπαθείς που ζήτησαν και έλαβαν άδεια από τον υπουργό. «Από αυτούς, και λόγω των αχρείαστων καθυστερήσεων στη διαδικασία, δυστυχώς σχεδόν οι μισοί αιτούντες απεβίωσαν πριν καν παραλάβουν το φάρμακο», τόνισε δυσαρεστημένος.
Σύμφωνα με το σωματείο, πίσω από τις αιτίες που δημιουργούν κωλύματα βρίσκονται πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι, καθώς επίσης και κάποια μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. «Ο υπουργός δεν ενεργοποιεί και δεν αξιοποιεί τις εξουσίες του, παρά στο τραγικό ελάχιστο», σημείωσε ο κ. Ευδόκας, προτείνοντας να εξουσιοδοτηθεί μια επιτροπή και με απλούς κανονισμούς να υλοποιηθούν όλες αυτές οι αναγκαίες δραστηριότητες, ώστε να δημιουργηθεί ένα κρατικό Πρόγραμμα Ιατρικής Κάνναβης. Σε αυτή την κίνηση θα έπρεπε να προστεθεί και η επιμόρφωση του ιατρικού προσωπικού αλλά και των ασθενών και συγγενών.
ΠΗΓΗ: www.philenews.com