Ενεργοποιείται άμεσα η Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην «εκτροχιαστεί» η φαρμακευτική δαπάνη, που όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είχε περιοριστεί αλλά και οι γιατροί είχαν... συμμορφωθεί!
Ενδεικτικό είναι ότι τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, τον Ιανουάριο, περίπου 3.000 γιατροί είχαν ξεπεράσει το πλαφόν συνταγογράφησης, τον Φεβρουάριο ο αριθμός μειώθηκε στους 1.500 γιατρούς και τον Μάρτιο μόλις 600 γιατροί ξεπέρασαν το πλαφόν. Καθοδική πορεία παρουσίαζε και η φαρμακευτική δαπάνη που «έκλεισε» στα 192 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014 (έναντι 240 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2013) και στα 178 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο (έναντι 230 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013).
Τα μέλη της Επιτροπής
Πρόεδρος:
Χριστίνα Παπανικολάου, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Μέλη:
Μαρία Σκουρολιάκου, συνεργάτης υπουργού Υγείας
Παναγιώτα Λίτσα, διευθύντρια Φαρμακευτικής Υπηρεσίας στον ΕΟΠΥΥ
Ελευθέριος Θηραίος, γενικός ιατρός, γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας
Αικατερίνη Φαμέλη, αντιπρόεδρος Ε.Ο.Φ.
Αλέξανδρος Ασημακόπουλος, εκπρόσωπος της ΗΔΙΚΑ.
Χρήστος Ιατρού, ιατρός-νεφρολόγος, διευθυντής Ε.Σ.Υ. στο Γ.Ν. Νίκαιας «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».
Έργο της Επιτροπής
- Επιλογή των νοσημάτων και καταστάσεων για τα οποία θα αναπτυχθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης (διαγνωστικά και φαρμακευτικά), με
- κριτήρια επιδημιολογικής συχνότητας (επιπολασμός και επίπτωση) και της ανάγκης παρέμβασης προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς συνήθεις νόσοι/καταστάσεις και νοσηλείες.
- Καθορισμός του πλαισίου και παρακολούθηση του μηχανισμού ελέγχου της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων (δείκτες audit).
- Πρόταση μέτρων προς τον υπουργό Υγείας σε τυχόν υπερβάσεις εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και υπερσυνταγογράφησης.
- Καθορισμός των ειδικών θεραπευτικών κατηγοριών για την ανάπτυξη μητρώων ασθενών (registries), το πλαίσιο λειτουργικότητας του μητρώου και την πρόσβαση σε αυτό για λόγους ελεγκτικούς, ρυθμιστικούς, αλλά και επιδημιολογικούς.
- Εισήγηση προτάσεων βελτίωσης του όλου συστήματος, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυσλειτουργίες που θα προκύπτουν.
- Διαχείριση τυχόν ενστάσεων από κάθε έχοντα έννομο συμφέρον.
Πηγή: healthview.gr