Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ξεκινά έρευνα για την πραγματική χρήση των φαρμάκων GLP-1 στην Ε.Ε.

28/6/2024 1:57:50 πμ
Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείριση των ελλείψεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα για την πραγματική χρήση των φαρμάκων της κατηγορίας GLP-1 (σεμαγλουτίδη, λιραγλουτίδη και ντουλαγλουτίδη) θα ξεκινήσει στην Ε.Ε. με την αξιοποίηση δεδομένων πραγματικού κόσμου.


Ο λόγος είναι οι συνεχώς αυξανόμενες ελλείψεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη από το 2022, λόγω της χρήσης αυτών των φαρμάκων για κοσμητικούς λόγους και όχι για λόγους υγείας σε συνδυασμό με περιορισμούς στην παραγωγή. Η αυξημένη ζήτηση, που ενισχύεται και από τις συνεχείς αναφορές στην ειδησεογραφία και στα social media, έχει επίσης οδηγήσει σε παράνομες δραστηριότητες με ψευδεπίγραφα προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά και έχουν δυνητικά σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.


Την έρευνα θα διεξάγει ο EMA και οι επικεφαλής οργανισμοί φαρμάκων της Ε.Ε., μέσω της Ομάδας Διαχείρισης των Ελλείψεων και της Ασφάλειας Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG), οι οποίοι καλούν τα κράτη-μέλη και τις υπεύθυνες εταιρείες να βελτιώσουν τη διανομή αυτών των φαρμάκων αλλά και να αναπτύξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την προτεραιοποίηση των ασθενών που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα η MSSG ζητά την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών, τον διαρκή συντονισμό τους με τους ρυθμιστικούς οργανισμούς αλλά και τη μεγαλύτερη προσοχή στα μηνύματα προώθησης των φαρμάκων αυτών.


Επιπλέον συνιστά την υλοποίηση ενημερωτικών εκστρατειών με θέμα τη διαχείριση του βάρους, τις ελλείψεις των συγκεκριμένων φαρμάκων και τις επιδράσεις που έχουν στην κλινική πρακτική. Τέλος διοργανώνει ένα workshop την 1η Ιουλίου με τους εμπλεκόμενους φορείς και οργανισμούς για να συζητηθούν επιπλέον μέτρα βελτίωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ε.Ε.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται
Ο Οργανισμός αναφέρει τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη






Σχετικά άρθρα

Πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη για τους τουρίστες στην Ελλάδα
Έρχεται με νέα υπουργική απόφαση του Αδ. Γεωργιάδη
ΕΟΦ: Οι αναπροσαρμογές τιμών έχουν στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας
Ο Οργανισμός αναφέρει τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη
Τη φαρμακευτική δαπάνη και τις προβλέψεις για το 2024 παρουσίασε η ηγεσία του υπ. Υγείας
Σε ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ, του PIF και του ΣΑΦΕΕ
Ευρ. Επιτροπή: Στα 583 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2025 για το EU4Health
Στις προτεραιότητες της Ευρώπης επίσης η έρευνα-καινοτομία και η "ψηφιακή Ευρώπη"