Τροπολογία με την οποία θα επαναφέρει το "πλαφόν" συνταγογράφησης στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας. Η ενέργεια κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς τους πρώτους μήνες του έτους η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να έχει ξεφύγει από τον προϋπολογισμό. Το "πλαφόν" ίσχυε έως τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, όταν και ακυρώθηκε με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση του ΣτΕ είχε προκαλέσει και την αντίδραση της τρόικας, η οποία απεύθυνε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τον Απρίλιο, που δεν ίσχυσε το "πλαφόν", υπήρξε στον ΕΟΠΥΥ υπέρβαση της δαπάνης για φάρμακα κατά 21 εκατομμύρια ευρώ, ενώ χορηγήθηκαν συνολικά ένα εκατομμύριο περισσότερες συνταγές! Υπέρβαση είχε καταγραφεί και τον Μάρτιο, αλλά ήταν υποπολλαπλάσια του Απριλίου (μόλις 8 εκατομμύρια).
Με αυτά τα (δυσμενή) δεδομένα, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα τροπολογία, με την οποία θα επαναφέρει το "πλαφόν". Η τροπολογία –είπε– θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους γιατρούς, προκειμένου να είναι δίκαιη και να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές.
Η προϋπολογισθείσα για το 2014 φαρμακευτική δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ είναι κάτω από 2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά τουλάχιστον 400 εκατομμύρια σε σχέση με το 2013. Οι γιατροί, ωστόσο, αντιτείνουν ότι η μείωσή της δεν μπορεί να γίνει με υποχρεωτικά μέτρα, όπως το «πλαφόν», αλλά με εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (οδηγίες και προδιαγραφές συνταγογράφησης ανά πάθηση).
ΙΣΑ
Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) εξέφρασε την Κυριακή την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση του υπουργού Υγείας να επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τα μέλη του και ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εναντίον αυτού του μέτρου που στερεί από το γιατρό τη δυνατότητα να ασκεί το ιατρικό του λειτούργημα.
ΟΕΝΓΕ
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας επισημαίνει ότι το ΣτΕ κατήργησε το πλαφόν συνταγογράφησης με απόφαση που εξέδωσε πριν από ένα μήνα και στην οποία αιτιολογεί με ουσιαστικό και σαφή τρόπο την επικινδυνότητα του μέτρου για την υγεία των πολιτών: «Είναι πλέον πασιφανές πως η συγκυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τις δικαστικές αποφάσεις, ούτε τις κραυγές των ασθενών και εκτελεί αδίστακτα συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του ελληνικού λαού».
Πηγή: iatronet.gr