Στην ημερίδα του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. με θέμα «Φαρμακοποιός- Αύριο Ένα Νέο Επάγγελμα», που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο ρόλο του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τονίζοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί αυτός ο ρόλος.
Είπε χαρακτηριστικά: «Η πρωτοβάθμια φροντίδα θα πρέπει να αξιοποιήσει στο μέγιστο κάθε αλληλεπίδραση του πληθυσμού με επιστήμονες του τομέα της υγείας. Σε αυτή την αποστολή οι φαρμακοποιοί έχουν να συνεισφέρουν τα μέγιστα. Τόσο η πενταετής πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όσο και η διασπορά των φαρμακείων σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την ευκολία πρόσβασης του πληθυσμού σε αυτά, καθιστά τους φαρμακοποιούς πολύ σημαντικούς πόρους του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Η απάντηση του Κυριάκου Θεοδοσιάδη
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, χαιρετίζοντας την ίδια εκδήλωση, απάντησε στον υπουργό ότι αναμένει την υλοποίηση των υποσχέσεών του: «Αυτό που λείπει δεν είναι οι εύηχοι χαιρετισμοί ούτε οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις για τον πολύ σοβαρό ρόλο του φαρμακοποιού. Αυτό που λείπει είναι οι εκφράσεις αυτές να γίνουν πράξη. Δυστυχώς τα τελευταία 7-8 χρόνια οι πράξεις είναι προς την τελείως αντίθετη κατεύθυνση».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι αναφέρεται στην πολιτική που ακολουθείται για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, η οποία επιτρέπει από τη μία να τα κοστολογεί όσο θέλει η βιομηχανία και από την άλλη να συνθλίβει το ποσοστό κέρδους φαρμακείων και φαρμακαποθηκών/συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πληρώνει πολύ περισσότερο: «Αυξήσεις της τάξεως του 50, του 60 και του 70% που μέχρι στιγμής έχουμε παρακολουθήσει για μια σειρά από αυτά τα φάρμακα δείχνουν πού πάει αυτή η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα ότι «δεν είναι δυνατό να μιλάμε για το σοβαρό ρόλο που παίζει ο φαρμακοποιός στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην πρόληψη και συγχρόνως να συζητάμε ότι υπάρχουν και κάποιες πτυχές ακόμη στο κλειστό επάγγελμα του φαρμακοποιού –οι όροι δεν είναι δικοί μου– που πρέπει να ανοίξουν και αυτές».
Επίσης, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ στις 6/7/2017, κατά την οποία το φαρμακείο είναι ένα ιδιότυπο κατάστημα που συγκεντρώνει την εμπορική δραστηριότητα και την επιστημονική παροχή υπηρεσιών υγείας και γι' αυτό δεν είναι δυνατό να διέπεται από τους κανόνες και τους νόμους της αγοράς και δεν μπορεί να διευθύνεται από μη επιστήμονα φαρμακοποιό.
Με πληροφορίες από εδώ.