Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Winmedica: Ευεργετική η φλεκαϊνίδη παρατεταμένης αποδέσμευσης

29/4/2020 9:39:10 πμ
Στην ποιότητα ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η χορήγηση φλεκαϊνίδης παρατεταμένης αποδέσμευσης σε ασθενείς με παροξυσμική ή εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει από τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής μελέτης REFLEC-CR που έγινε σε δείγμα 679 ασθενών σε 70 δημόσια και ιδιωτικά καρδιολογικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος της μελέτης REFLEC-CR, ήταν να εκτιμηθεί η επίδραση της από του στόματος, άπαξ ημερησίως φλεκαϊνίδης παρατεταμένης αποδέσμευσης στην ποιότητα ζωής ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και να εκτιμηθεί η συμμόρφωσή τους σε θεραπεία διάρκειας 12 εβδομάδων. Στη μελέτη αξιολογήθηκαν 679 ασθενείς (53.2% γυναίκες, 65.9±11.7 έτη), υπό αγωγή με φλεκαϊνίδη παρατεταμένης αποδέσμευσης, στο πλαίσιο στρατηγικής ελέγχου του ρυθμού, σε 70 καρδιολογικά ιατρεία, δημόσια και ιδιωτικά, σε όλη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν πρώτη φορά – προφορικά - στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι ενώ πρόσφατα η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Cardiovascular Drugs and Therapy 2 (με συντελεστή απήχησης: 4.2).


Όπως ανέφερε ο συντονιστής της μελέτης Στυλιανός Τζέης, MD, PhD, FESC, Καρδιολόγος Αρρυθμιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ιδιωτικού Νοσοκομείου, «η επίδραση της φλεκαϊνίδης στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εκτιμήθηκε με βάση την κλίμακα CCS-SAF (Canadian Cardiovascular Society Severity of Atrial Fibrillation Scale), η οποία μετρήθηκε στην έναρξη και με τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων θεραπείας. Παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως αυτή μετρήθηκε με την κλίμακα CCS-SAF, σε στατιστικά σημαντικό βαθμό (p-value <0.0001), ανεξάρτητα από τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής (παροξυσμική ή εμμένουσα). Επιπλέον, σε ποσοστό 93.6% των ασθενών αναφέρθηκε άριστη συμμόρφωση (100%) στη θεραπεία».


Η φλεκαϊνίδη, ανήκει στα αντιαρρυθμικά φάρμακα και ενδείκνυται ως πρώτης γραμμής θεραπεία, στην αντιμετώπιση ασθενών με συμπτωματική, παροξυσμική ή εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, χωρίς συνυπάρχουσα στεφανιαία νόσο ή υποκείμενη δομική καρδιοπάθεια.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας & της Φαρμακευτικής Επιστήμης






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics