Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τσιρότο απελευθερώνει φαρμακευτικές ουσίες ελεγχόμενα και στοχευμένα

28/6/2018 10:14:38 πμ
Δημιουργία Ελληνίδας μεταπτυχιακής φοιτήτριας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ελληνίδα φοιτήτρια δημιούργησε ένα πρωτοποριακό τσιρότο που περιλαμβάνει φαρμακευτικές και καλλυντικές ουσίες και τις απελευθερώνει ελεγχόμενα και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται.

Πρόκειται για την 26χρονη Κωνσταντίνα Μάτσκου, η οποία ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό της στη Νανοϊατρική, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Διεπιστημονικού Προγράμματος "Νανοτεχνολογίες - Νανοεπιστήμες" του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ. Τη σχετική μελέτη της θα την παρουσιάσει στο 15o συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2018, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

"Το αντικείμενο που μελέτησα βασίζεται στην ανάπτυξη της ιστικής μηχανικής και αφορά την κατασκευή ικριωμάτων, φορτωμένων με φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στη στοχευμένη απελευθέρωση των ουσιών αυτών, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα φροντίδας του δέρματος. Τα ικριώματα στην ουσία αποτελούν ένα δίκτυο νανοινών, που προσομοιάζουν την εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων, το φυσικό δηλαδή μονοπάτι μέσω του οποίου τα κύτταρα αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Τα υλικά που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν λόγω των ιδιοτήτων τους, είναι βιοδιασπώμενα, προκειμένου να μην προκαλέσουν τοξικότητα και παρενέργειες στο σύστημα", αναφέρει η Κωνσταντίνα Μάτσκου.

Παράλληλα, εξηγεί, ότι μέσα στο ικρίωμα ενσωματώνονται φαρμακευτικές ουσίες που επιτελούν δύο ρόλους: την προστασία του οργανισμού από την αντίδρασή του στο ξένο σώμα, όπως για παράδειγμα αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν, όπως έχει προκύψει από πολυετή έρευνα.

"Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκχυλίσματος αλόης, που χρησιμοποιήθηκε στην συγκεκριμένη εργασία, που είναι πλέον πασίγνωστη για την ευεργετική της δράση στο δέρμα. Καθώς το υλικό κατασκευής της ίνας αρχίζει να αποικοδομείται, το φάρμακο απελευθερώνεται με ελεγχόμενο ρυθμό και στοχευμένα εκεί που χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό δεν σπαταλάται ποσότητα φαρμάκου, αλλά και δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός με μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου.

Μειώνεται δηλαδή η ποσότητα του φαρμάκου που απαιτείται και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της κατασκευής αυτής", προσθέτει η κ. Μάτσκου.

Επισημαίνει δε ότι ήδη έγινε εφαρμογή της κατασκευής πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο τσιρότο - patch, αυξάνοντας το επίπεδο ενός συμβατικού τσιρότου προστασίας του δέρματος. Όπως εξηγεί η ίδια, τα περισσότερα τσιρότα σήμερα απλώς προστατεύουν ένα σημείο του δέρματος που παρουσιάζει πρόβλημα. Η τεχνολογία αυτή, που απελευθερώνει φαρμακευτικές ουσίες, θεραπεύει το πρόβλημα γενικά, δεν περιορίζεται στην προστασία των ερεθισμένων σημείων.

"Το συγκεκριμένο προϊόν με τα κατάλληλα φάρμακα θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως patch με αντιγηραντικές ιδιότητες και να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα των καλλυντικών και των προϊόντων αντιγήρανσης", καταλήγει κ. Μάτσκου, επισημαίνοντας ότι το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας, ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα χρειαζόταν πολλή δουλειά ακόμη, εάν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διατίθεται στα φαρμακεία από την Bailleul Dermatologie
Και προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις στους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics