Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τσαγκαροδευτέρα σήμερα για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

3/10/2016 2:23:13 μμ
Αδυνατούν οι γιατροί να συνταγογραφήσουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo








Τσαγκαροδευτέρα σήμερα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς το σύστημα λειτουργεί με πολλά προβλήματα όπως καταγγέλλουν Ιατρικοί Σύλλογοι.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών το σύστημα τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ICD10 για όλες τις εξετάσεις. Τούτο έχει ως αποτέλεσμά το σύστημα να λειτουργεί με μεγάλη βραδύτητα αλλά και να υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην συνταγογράφηση, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στους ιατρούς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης.

«Είναι τουλάχιστον άστοχη στην αρχή του μηνός η τροποποίηση αυτή, καθότι έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι τέτοιου είδους αλλαγές πρέπει να γίνονται στο μέσο του μηνός, ώστε να μην υφίσταται τόσος φόρτος εργασίας και να υπάρχει η δυνατότητα ομαλής μετάβασης στον νέο τρόπο συνταγογράφησης. Επίσης ενώ η ομάδα εργασίας του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει συνδράμει επιλύοντας τα ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, για άλλη μια φορά την αγνοήσατε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν αναστατωθεί όλοι οι ιατροί που προσπαθούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις και κατΆ επέκταση και οι ασθενείς.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου έχει καταστεί δυσχερής η συνταγογράφηση και σας καλούμε να αναστείλετε τη λειτουργία του νέου συστήματος δίδοντας μια χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο ΙΣΑ είναι υπέρ του ελέγχου των δαπανών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως τούτο να γίνεται με προχειρότητα. Τέλος θα είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί έτσι το πρόγραμμα ώστε να υπάρξει αυτοματοποίηση του συστήματος», σημειώνουν οι γιατροί του ΙΣΑ.

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι οι γιατροί και οι ασφαλισμένοι ανά την επικράτεια έγιναν μάρτυρες σκηνών τρέλας σήμερα. «Η πολυβραβευμένη υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Στιγμιογράφησης βρίσκεται υπό κατάρρευση, με αποτέλεσμα την αδυναμία των ιατρείων να λειτουργήσουν σωστά, ραντεβού να ακυρώνονται και ασφαλισμένοι να καταγράφουν δρομολόγια.

Όλα αυτά μετά και από την εμπνευσμένη απόφαση να υπάρχει ως προαπαιτούμενο για την καταγραφή ενός παραπεμπτικού εξετάσεων, η παρουσία διάγνωσης στον καθορισμό της αιτιολογίας μιας εξέτασης. Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι ότι οι εξετάσεις συνταγογραφούνται για να μπορέσει ο επιστήμονας να θέσει διάγνωση, αλλά η ΗΔΙΚΑ την ζητάει εκ των πρότερων! Δυστυχώς καμιά διαβούλευση και συνεννόηση με τους ιατρούς δεν υπήρξε πριν την επιβολή αυτού του μέτρου- που είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση του περιορισμού της υπερσυνταγογραφησης, αλλά με τον πλέον πρόχειρο τρόπο και με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ιατρών και ασφαλισμένων».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών
Τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, υποστηρίζουν






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών