Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τρώτε γιαούρτι για την κατάθλιψη!

13/3/2017 10:16:01 πμ
Πώς τα προβιοτικά μειώνουν το άγχος και το στρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ένας νέος πιθανός τρόπος διαχείρισης της κατάθλιψης μπορεί να είναι και τα προβιοτικά του γιαουρτιού!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, τα Lactobacilli, τα «φιλικά» βακτήρια που υπάρχουν στο «ζωντανό» γιαούρτι, κατάφεραν να αντιστρέψουν την καταθλιπτική συμπεριφορά σε ποντίκια, συμβάλλοντας στην τροποποίηση του μικροβιώματος του εντέρου τους!


Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Alban Gaultier, Ph.D., μελέτησε το μικροβίωμα του εντέρου ποντικών, πριν και μετά την έκθεσή τους σε στρες, και διαπίστωσε ότι το στρες οδηγούσε στην απώλεια των βακτηρίων Lactobacillus στα έντερα των τρωκτικών και αυτό οδηγούσε στην εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ανακάλυψε ακόμα ότι τα επίπεδα των βακτηρίων Lactobacillus επηρεάζουν τα επίπεδα στο έντερο ενός μεταβολίτη που ονομάζεται «κυνουρενίνη», το οποίο σε προηγούμενες μελέτες έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη της κατάθλιψης. Στη μελέτη αυτή, όταν τα επίπεδα του Lactobacillus στα ποντίκια μειώνονταν, τα επίπεδα της κυνουρενίνης αυξάνονταν, και αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων κατάθλιψης.


«Πρόκειται για την πιο συνεπή αλλαγή που έχουμε δει στα διάφορα πειράματα. Παρατηρήσαμε μια σταθερή αλλαγή και είδαμε ότι τα επίπεδα του Lactobacillus σχετίζονται άμεσα με τη συμπεριφορά αυτών των ποντικών», τόνισε η συνεργάτις της μελέτης Ioana Marin.

Τα πορίσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, είτε μέσω της διατροφής ή σκευασμάτων με Lactobacilli: «Θα ήταν μαγικό να αλλάζατε μόνο τη διατροφή σας, να αλλάξετε τα βακτήρια που παίρνετε, και έτσι να διορθώσετε την υγεία σας και τη διάθεσή σας», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Αυτό που μένει, είναι να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο εύρημα ισχύει και για τους ανθρώπους – οι συντάκτες πιστεύουν αυτό είναι πιθανό.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Το μικροβίωμα του εντέρου και η ψυχική υγεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ψυχική υγεία σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου σε επιστημονικές μελέτες.

Έρευνα του 2014 διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την αφθονία των φιλικών βακτηρίων του εντέρου, μείωσε το άγχος και το στρες σε ενήλικες.

Επισημαίνεται φυσικά ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη δεν θα πρέπει να διακόπτουν άσκοπα τη θεραπεία τους, χωρίς να μιλήσουν με τους γιατρούς τους.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Ο Οργανισμός αναφέρει τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics