Έγιναν ή δεν
έγιναν προσλήψεις τα τελευταία χρόνια
στο υπουργείο Υγείας; Η έκθεση της Τρόικα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα
χέρια του κου Ζαννιά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής
αναφέρεται σε αθρόες προσλήψεις σε ΟΤΑ υπουργείο πολιτισμού, υπουργείο
προστασίας του πολίτη και υπουργείο υγείας.
Εξαιτίας αυτών των προσλήψεων αλλά και των αυξημένων πρόωρων
συνταξιοδοτήσεων διατείνεται η τρόικα ότι έπεσε έξω το μνημόνιο.
Την ίδια ώρα λοιπόν, που υπογράφονταν νόμοι για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων οι υπουργοί που τους υπέγραφαν έκαναν προσλήψεις «από το παράθυρο».
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προχώρησε σε πρόσληψη 300 υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης και ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή απασχολεί πλέον 88.907 υπαλλήλους.
Η χρονική συγκυρία που έρχεται αυτή η έκθεση στη δημοσιότητα και μάλιστα τη στιγμή που ξεκινούν οι σκληρές διαπραγματεύσεις της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αρνητική ενώ ο κος Λοβέρδος ο οποίος υπήρξε ένας από τους βασικούς συνομιλητές της Τρόικας επιλέγει να απαντήσει μέσω του συνεργάτη του Ευθύμη Καρδάρα πρώην εκπρόσωπου τύπου του υπουργείου Υγείας με την εξής ανακοίνωση.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου ως υπουργού Υγείας δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2009 πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Το 2010 με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5. Με τα από αυτή την εξέλιξη η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κάνοντας ένα τιτάνιο αγώνα κατάφερε να τοποθετήσει στα νοσοκομεία τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από το διαγωνισμό του 2008 νοσηλευτές, αναγνωρίζοντας την τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ.
Το 2011 ο κανόνας 1-5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας. Με βάση τον κανόνα αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην πρόσληψη 680 γιατρών, οι σχετικές κρίσεις τους είχαν ξεκινήσει το 2009, διαφορών ειδικοτήτων και 2.500 νοσηλευτών. Υπενθυμίζουμε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε υπουργού κ. Λοβέρδου ο οποίος και δημόσια είχε δηλώσει πως αν ήταν στο χέρι του δεν θα προσλάμβανε ιατρικό προσωπικό αλλά μόνο νοσηλευτικό.
Οποιαδήποτε αλλά στοιχεία σχετικά με προσλήψεις στο υπουργείο
Υγείας είναι ανακριβή».
Πηγή: http://www.healthview.gr (25/6/2012)