Του Δημήτρη Σαφαρίκα, μικροβιολόγου |
Ορισµός Η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισµός αναγνωρίζει κάποια τροφή ως εχθρό και όχι ως τροφή την ονοµάζουµε τροφική δυσανεξία. Τονίζουµε επιγραµµατικά ορισµένα βασικά σηµεία πάνω στο θέµα ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό: • Η τροφική δυσανεξία είναι µια χρόνια αντίδραση του οργανισµού σε τροφές που καταναλώνουµε συχνά (π.χ. ψωµί, γάλα, ντοµάτα, λάδι, κρέας, καφέ κτλ.). • Η ενόχληση που προκαλείται δεν εµφανίζεται αµέσως µετά τη λήψη της τροφής, όπως στις αλλεργίες. Μπορεί να εµφανισθεί και µετά από 3 ηµέρες ή και περισσότερο. Στην πραγµατικότητα η αντίδραση είναι συνεχής, αφού η κατανάλωση των τροφών που µας δηµιουργούν προβλήµατα υγείας είναι διαρκής. • Μπορούν να εµφανιστούν συµπτώµατα και παθήσεις εις βάρος οποιουδήποτε οργάνου ή συστήµατος του οργανισµού. • Τα συµπτώµατα δεν είναι ανάλογα µε την ποσότητα της δυσανεκτικής τροφής, δηλαδή και µικρές ποσότητες τροφής προκαλούν δυσανεξία (και τις δυσάρεστες για τον οργανισµό επιπτώσεις).
Όταν οποιοσδήποτε εχθρός του οργανισµού (π.χ. µικρόβια) εισβάλει στο σώµα, ο οργανισµός αρχίζει και παράγει αντισώµατα έναντι του συγκεκριµένου εισβολέα προκειµένου να αµυνθεί. Τα αντισώµατα αυτά είναι ειδικά για κάθε εισβολέα. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν προσλάβουµε µία τροφή την οποία ο οργανισµός αναγνωρίζει ως εχθρό, αρχίζει η παραγωγή αντισωµάτων ειδικών ως προς τη συγκεκριµένη τροφή. Τα αντισώµατα αυτά είναι κυρίως του τύπου IgG.
Τροφική δυσανεξία προκαλείται κυρίως από τροφές που καταναλώνουµε συχνά. Παλαιότερα η διατροφή των ανθρώπων ήταν προσαρµοσµένη στα προϊόντα κάθε εποχής. Τώρα όµως δεν ακολουθούµε αυτό τον τρόπο διατροφής, καθώς καταναλώνουµε (σχεδόν) όλα τα τρόφιµα σε όλη τη διάρκεια του έτους και ίσως αυτό να είναι η αιτία της τροφικής δυσανεξίας.
Όλοι λίγο πολύ κατανοούµε την έννοια τροφική αλλεργία. Ένα άτοµο καταναλώνει κάποια τροφή και µετά από λίγη ώρα αρχίζει να παρουσιάζει εξάνθηµα, κνησµό και ίσως ακόµη εντονότερα συµπτώµατα (δύσπνοια κτλ.). Αυτή η κατάσταση είναι η τροφική αλλεργία, στην οποία µάλιστα ο ασθενής γνωρίζει ή πιθανολογεί ποια τροφή του την προκάλεσε, διότι πέρασε µόνο λίγη ώρα από τη στιγµή που την κατανάλωσε. Ο οργανισµός σε αυτή την περίπτωση αντέδρασε µε έναν «υπερβολικό» τρόπο, δηµιουργώντας µια κατάσταση που µπορεί να είναι επικίνδυνη. Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισµός πάλι παρήγαγε αντισώµατα, αυτή τη φορά του τύπου IgE. Ενώ συνήθως αντιλαµβανόµαστε ποια τροφή µάς προκάλεσε τροφική αλλεργία (λόγω των ταχέως εκδηλωµένων έντονων συµπτωµάτων), είναι σχεδόν αδύνατον να αντιληφθούµε ποια τροφή µας προκαλεί τροφική δυσανεξία. Όπως είπαµε, στην τροφική δυσανεξία έχουµε παραγωγή αντισωµάτων IgG, ενώ στην τροφική αλλεργία έχουµε παραγωγή αντισωµάτων IgE. Τα IgE αντισώµατα έχουν «ισόβια µνήµη» γι’ αυτό οι τροφικές αλλεργίες δε µας εγκαταλείπουν ποτέ. Αντιθέτως τα IgG αντισώµατα έχουν µικρή µνήµη, γι’ αυτό αρκεί η αποχή από τη συγκεκριµένη τροφή που µας προκαλεί δυσανεξία, για µερικούς µήνες, προκειµένου να απαλλαγούµε από τη δυσανεξία ως προς αυτή την τροφή. Εδώ καταλαβαίνουµε
Με την τροφική δυσανεξία σχετίζονται τα εξής: » κολίτιδα, µετεωρισµός, δυσπεψία
Είναι εκπληκτικό το αποτέλεσµα σε παχύσαρκα άτοµα που ακολούθησαν ένα πρόγραµµα διατροφής βασισµένο στον έλεγχο της τροφικής δυσανεξίας. Τα παχύσαρκα άτοµα που θα στηρίξουν το διαιτολόγιό τους απέχοντας (για µερικούς µήνες) από τις τροφές που τους προκαλούν τροφική δυσανεξία θα έχουν ένα εκπληκτικό αποτέλεσµα ως προς την απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα θα βιώνουν µία κατάσταση ευεξίας. Θα έχουν κέρδος στον αισθητικό τοµέα και καλύτερο επίπεδο υγείας.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Με λήψη µικρής ποσότητας αίµατος από ειδικό στην τροφική δυσανεξία γιατρό, γίνεται εξέταση του αίµατος. Αφού η εξέταση µας δείξει σε ποιες τροφές υπάρχει τροφική δυσανεξία, συντάσσεται ένα πρόγραµµα σχετικό µε το ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται, το οποίο θα ακολουθήσει το άτοµο για µερικούς µήνες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουµε πως το πρόγραµµα διατροφής που προκύπτει µετά τον έλεγχο της τροφικής δυσανεξίας, καµία σχέση δεν έχει µε το διαιτολόγιο βάσει της οµάδας του αίµατος. Η τροφική δυσανεξία εξατοµικεύεται, δεν είναι µια κατάσταση που αφορά µία µεγάλη οµάδα ατόµων. Εξάλλου το διαιτολόγιο που προκύπτει δεν είναι ισόβιο, αλλά εφαρµόζεται µόνο για µερικούς µήνες. Γενικά οι οδηγίες για κάθε τροφή είναι απλές, ενώ δίνονται και πίνακες για κάθε τροφή (επιτρεπόµενες / απαγορευµένες) ανά µήνα, για όλη τη διάρκεια της αγωγής. Οι οδηγίες για τη διατροφή είναι τελικά πολύ απλές και µπορούν να εφαρµοσθούν σε κάθε χώρο (σπίτι ή εστιατόριο), αφού η ποσότητα του γεύµατος είναι κανονική µερίδα εστιατορίου και ο τρόπος µαγειρέµατος δεν επηρεάζει το αποτέλεσµα. |
|