Περισσότερα από 300 παιδιά ανά τον κόσμο, κυρίως κάτω των 5 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 4 μήνες από μολυσμένα αντιβηχικά σιρόπια που διατίθενται χωρίς συνταγή.
Τα προϊόντα περιείχαν (ή υπάρχει η υποψία ότι περιείχαν) υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης (DEG) και αιθυλενογλυκόλης (EG), δύο τοξικές χημικές ουσίες που είναι θανατηφόρες ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις.
Αν και τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, δεν θεωρούνται μεμονωμένες περιπτώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος καλεί τις αρμόδιες αρχές και των 194 μελών του για άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου. Ειδικότερα, ζητά να εντοπιστούν τυχόν παραποιημένα σκευάσματα και να αποσυρθούν από τις αγορές, να διασφαλιστεί ότι όλα τα διαθέσιμα προϊόντα έχουν τις απαραίτητες άδειες κυκλοφορίας και να γίνουν έλεγχοι σε βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων. Επιπλέον απαιτείται να αυξηθεί η επιτήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε φαρμακευτικά προϊόντα. Τέλος ζητά να θεσπιστούν και να επιβληθούν νόμοι για την καταπολέμηση της παραγωγής, της διανομής και της χρήσης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
Ο Π.Ο.Υ έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και από τις φαρμακοβιομηχανίες, καλώντας τις να προμηθεύονται έκδοχα από αξιόπιστους και πιστοποιημένους προμηθευτές, να διεξάγουν ελέγχους στις πρώτες ύλες τους πριν τις εντάξουν στα προϊόντα τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ποιότητας.
Τέλος, απευθύνεται και στους διανομείς των φαρμάκων ζητώντας ελέγχους για ενδείξεις παραποίησης στα προϊόντα υγείας, προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και επιλογή μόνο των προϊόντων που έχουν εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.