Μέσα στον επόμενο μήνα το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχουν καταφέρει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να εκδώσουν την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που θα νομιμοποιεί την κυκλοφορία σκευασμάτων ιατρικής/φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, σπάζοντας έτσι ένα ταμπού δεκαετιών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Documento.
«Είναι τεκμηριωμένο ότι για κάποιες περιπτώσεις αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Συνεπώς εμείς γι' αυτόν τον πληθυσμό ασθενών θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα ήδη κυκλοφορούντα σκευάσματα, τα οποία περιέχουν εκχύλισμα κάνναβης, δραστικές ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη, όπως τα κανναβινοειδή, η κανναβινόλη κ.ά.» αποκάλυψε στην εφημερίδα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με
το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συστάθηκε, το οποίο υιοθετήθηκε από το
υπουργείο, είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση
επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών,
είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε ως
εκχυλίσματα ή τμήματα του φυτού.
Θεραπείες και συνταγές
Η καχεξία, η ανορεξία στο HIV/AIDS, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός πόνος, η ναυτία, έμμεσα η ναυτία της χημειοθεραπείας, αλλά και η σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά. είναι περιπτώσεις για τις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η σχέση κλινικού οφέλους / ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκή. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα το πόρισμα, μελλοντικά ίσως οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβοειδών επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της έξαρσης.
«Το επόμενο βήμα είναι να αλλάξει κατηγορία η κάνναβη και η ρητίνη της κάνναβης. Αυτήν τη στιγμή είναι στον πίνακα με τα παράνομα ναρκωτικά. Για να διατεθεί με τη μορφή φαρμάκου πρέπει να μετακινηθεί στον πίνακα Β. Γι' αυτό χρειάζεται μια κοινή υπουργική απόφαση που θα γίνει άμεσα, ώστε να γίνεται διάθεση μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Πλέον θα υποβάλλεται φάκελος στον Ε.Ο.Φ., θα γίνεται τιμολόγηση και συνταγογράφηση με μια ειδική σήμανση» συμπληρώνει ο κ. Ξανθός.
Σύμφωνα με
τον υπουργό, μετά την ΚΥΑ θα γίνει αίτηση από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στον
Ε.Ο.Φ. για τιμολόγηση και ένταξη σε λίστα και αποζημίωση, όπως τα υπόλοιπα φάρμακα
από τον ΕΟΠΥΥ.