Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Το υπουργείο Υγείας ζητάει από τους γιατρούς επέκταση της αναφοράς του ΑΜΚΑ

7/3/2018 12:29:05 μμ
Τι σημαίνει αυτό και τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέστειλε επιστολή προς τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλο, με την οποία ζητά διευκρινίσεις, αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο που προβλέπει την επέκταση της αναφοράς του ΑΜΚΑ των ιατρών, από την 1η Απριλίου.

Ειδικότερα η σχετική εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018, προβλέπει ότι το «σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού».


 Όπως αναφέρεται στην επιστολή των γιατρών: «με την εγκύκλιό, με την οποία απευθύνεστε στην ΗΔΙΚΑ αλλά και σε φορείς ΠΦΥ, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο νομικό έρεισμα επιχειρείτε να προσωποποιήσετε τον έλεγχο των παρακλινικών εξετάσεων αναφέροντας μάλιστα ότι το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα προσαρμοστεί έτσι ώστε ο θεράπων ιατρός, κατά τη διαδικασία καθορισμού βήματος θεραπευτικού πρωτοκόλλου, να καταχωρεί, εκτός του αποτελέσματος και της ημερομηνίας παρακλινικού ελέγχου, τον ΑΜΚΑ του διενεργήσαντος τον έλεγχο ιατρού. Ενόψει των παραπάνω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το νομικό έρεισμα των ως άνω ενεργειών και αποφάσεων σας καθώς και τα μέτρα που συναφώς, αλλά και εν γένει έχετε λάβει ενόψει του Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, για την ενημέρωση των μελών μας, τα οποία αναγκαστικά κάνουν χρήση του συστήματος της ΗΔΙΚΑ».


Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι είναι υπέρμαχος του ελέγχου και της διαφάνειας, ωστόσο οι διαδικασίες θα πρέπει να τηρούν τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και να μη προσκρούουν σε βασικές αρχές, όπως είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, με δεδομένο μάλιστα ότι επίκειται η εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής οδηγίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι ο γιατρός δεν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο οικονομικό κόστος και με επιπλέον φόρτο εργασίας στο οποίο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ΦΣΘ ζητά παράταση στην ισχύ των συνταγών
Εις μνήμην των νεκρών στα Τέμπη






Σχετικά άρθρα

Ηλεκτρονικά υποβάλλονται πλέον τα στοιχεία των φαρμάκων που θα εξάγονται
Οδηγίες του ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες
Ειρ. Αγαπηδάκη: Ξεκινάει το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων
Από αύριο στο Ίλιον οι Κινητές Ομάδες Υγείας
Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας