Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το τίμημα του νέου συστήματος εφημεριών για τα φαρμακεία της Αττικής

8/2/2024 12:13:52 πμ
«Θα διορθωθούν οι όποιες ασυνέπειες», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γ. Δαγρές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες που εκφράζουν φαρμακοποιοί της Αττικής στα social media μετά την ενημέρωση για το νέο σύστημα εφημεριών που ανακοινώθηκε από τον Φ.Σ. Αττικής και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. 


Παρά τις υποσχέσεις και τις ενδεχομένως καλές προθέσεις των αρμόδιων να λάβουν υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους για τη δίκαιη και σωστή κατανομή των εφημεριών, στην πράξη πολλοί είναι οι φαρμακοποιοί που κάνουν λόγο για «προχειρότητα» και ζητούν την αναθεώρηση του συστήματος και τη διαβούλευση με τη βάση του κλάδου.


Το πρόβλημα που φαίνεται να αναφέρει η πλειονότητα των φαρμακοποιών είναι ότι χάθηκε η ισάξια περιοδικότητα των εφημεριών/διανυκτερεύσεων (που τύχαιναν περίπου 1 φορά το μήνα για κάθε φαρμακείο). Έχουν καταγραφεί παράπονα για 2 ή 3 εφημερίες/διανυκτερεύσεις μαζεμένες σε ένα μήνα και καμία σε επόμενους μήνες ή για 2 εφημερίες με διαφορά λίγων ημέρων ή για πολλές εφημερίες σε ημέρες της εβδομάδας που παραδοσιακά δεν είναι πολύ κερδοφόρες. Επίσης ποικίλλει ο αριθμός των διανυκτερευόντων φαρμακείων, που σημαίνει ότι στην ίδια περιοχή κάποιες νύχτες θα λειτουργούν π.χ. δύο φαρμακεία και άλλες μόνο ένα.

Γ. Δαγρές: «Οι εφημερίες θα είναι πιο στοχευμένες στο κοινό»  

Ο αντιπρόεδρος του Φ.Σ. Αττικής Γιάννης Δαγρές έδωσε, μέσω του f.daily, τη δική του απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες, τονίζοντας ότι το νέο σύστημα σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι: ίσες αποστάσεις των εφημεριών, ίσος ο χρόνος πρόσβασης των πολιτών, ίσος αριθμός των φαρμακείων που εφημερεύουν τις Κυριακές, τις αργίες και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το τίμημα είναι ότι "χαλάει" το πρόγραμμα των χρονικών διαστημάτων μεταξύ των εφημεριών σε κάποιες περιπτώσεις και ότι κάποια φαρμακεία βλέπουν δυσβάστακτες εφημερίες. Όμως το β' εξάμηνο αυτό θα αφορά άλλα φαρμακεία. Μέσα στο χρόνο τα φαρμακεία θα κάνουν λιγότερες εφημερίες και πιο στοχευμένες στο κοινό τους. Παρόλα αυτά, όπως κάθε νέο σύστημα μπορεί να έχει λάθη και ατέλειες. Είμαστε από πάνω να διορθώσουμε τυχόν ασυνέπειες που θα προκύψουν».

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, που δημοσιεύτηκε χθες 06/02 το απόγευμα, οι εφημερίες που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν για ένα εξάμηνο (έως και τις 31/8/2024), ώστε πιθανά προβλήματα ή παραλείψεις να αντιμετωπιστούν στην πορεία. Επίσης έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι δυνατότητες των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά και παράμετροι όπως μεταφορές φαρμακείων, μελλοντικές τροποποιήσεις, προσωρινές ή έκτακτες απαλλαγές. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο σύστημα όλη η Αττική πλέον εκλαμβάνεται ως ένας ενιαίος ευρύτερος τομέας αποτελούμενος από τρεις ζώνες: τον Κεντρικό ιστό, τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Αττική.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναζητά προϊστάμενο λογιστηρίου και βοηθό λογιστή
Ο φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας ζητά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να προσφέρει περισσότερα






Σχετικά άρθρα

Αυξημένες οι ανάγκες για φάρμακα στα Δωδεκάνησα
Τα φαρμακεία παρέλαβαν τα μισά από αυτά που παρήγγειλαν
ΠΦΣ: Οργή για την πρόταση του ΣΕΙΒ κατά των φαρμακείων
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»
Αξίζει οι γυναίκες να σπουδάσουν Φαρμακευτική;
Δύο γυναίκες που βρίσκονται μέσα σε πανεπιστήμια απαντούν