Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το πρώτο εμβόλιο κατά της ευφορίας από την ηρωίνη

9/6/2017 11:40:26 πμ
Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά εμβόλιο κατά της δράσης της ηρωίνης φτάνει σε προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών, μετά από 8 χρόνια ερευνών.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εμβόλιο, το οποίο εκθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα τμήμα του μορίου της ηρωίνης, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα που θα εξουδετερώσουν το μόριο και θα το εμποδίσουν να φτάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει το γνωστό αίσθημα ευφορίας για το ναρκωτικό.


Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά η επιθυμία των εθισμένων χρηστών για την ηρωίνη, εφόσον δεν θα αισθάνονται την ευφορία από τη χρήση του.


Το εμβόλιο, αφού δοκιμάστηκε πρώτα σε τρωκτικά, χορηγήθηκε στη συνέχεια και σε μαϊμούδες (ρέζους μακάκους) και αποδείχθηκε αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές. Δεν προκάλεσε παρενέργειες, ενώ η αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων ήταν αισθητή, περισσότερο κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό και σε μικρότερο βαθμό για πάνω από οκτώ μήνες.


Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για την ηρωίνη και όχι για άλλα οπιοειδή, θα αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό και στους ανθρώπους και αναζητούν τώρα την εταιρεία που θα χρηματοδοτήσει τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί και άλλα εμβόλια κατά της δράσης ναρκωτικών απευθείας σε ανθρώπους, χωρίς να προηγηθούν ολοκληρωμένες δοκιμές σε μεγάλα ζώα, τα οποία είχαν τελικά αποτύχει.


Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (Journal of American Chemical Society).

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
Με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics