Μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στηνΕπιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής(JACN), με δεδομένα από δέκα χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Αίγυπτο, Ινδία, Μογγολία, Νιγηρία, Δημοκρατία της Κορέας, Σρι Λάνκα και ΗΠΑ) σχετικά με την διατροφή και τα ποσοστά εμφάνισης Αλτσχάιμερ φέρνει δυσάρεστα νέα σε όσους είναι οπαδοί του γρήγορου φαγητού.
Πρώτη στην εκδήλωση Αλτσχάιμερ είναι ΗΠΑ, καθώς οι διατροφικές της συνήθειες δημιουργήσαν έναν πληθυσμό με υψηλή χοληστερίνη. Όπως φαίνεται αυτό επηρέασε τις πρωτεΐνες που συμβάλουν στη δημιουργία των αμυλοειδών πλακών που λειτουργούν ως φρένο για τον εγκέφαλο και έτσι υπήρξε η ραγδαία αύξηση της νόσου.
Η έρευνα έγινε από τον Dr William Grant, διευθυντή του οργανισμού ιατρικών ερευνών SUNARC στο Σαν Φρανσίσκο. Η εργασία του έδειξε πως τα διαιτολόγια με χαμηλή κατανάλωση κρέατος και τροφών ζωικής προέλευσης σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης Αλτσχάιμερ κατά 50%. Διαιτολόγια όπως η μεσογειακή διατροφή και οι παραδοσιακές κουζίνες της Ινδίας, Ιαπωνίας και Νιγηρίας είναι τα πιο ασφαλή.
Ο ερευνητής δήλωσε: «Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή σχετίζεται ισχυρά με τον κίνδυνο ανάπτυξης τηςνόσου Αλτσχάιμερ, με το κρέας,τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά να συντελούν περισσότερο σε αυτό».
Και συμπληρώνει: «Αντιθέτως, η αυξημένη κατανάλωσηφρούτων, λαχανικών, ψαριών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεωςσχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξηςτης νόσου. Επίσης τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Dμειώνουν τον κίνδυνο, αλλάαυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως τους κινδύνους από την υπερκατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης»