Το Νοέμβριο αναμένεται η κυκλοφορία στην Ελλάδα του νέου φαρμάκου της εταιρείας Φαρμασέρβ-Lilly. Το σκεύασμα περιέχει την ουσία τιρζεπατίδη (διπλός αγωνιστής των υποδοχέων του GIP και του GLP-1) και έχει ένδειξη για τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους. Σε αντίθεση με τη σεμαγλουτίδη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, που έχει ένδειξη μόνο για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, το σκεύασμα αυτό χρησιμοποιείται για την παχυσαρκία. Η παρασκευάστρια εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί στη θετική λίστα ώστε να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την Αικ. Μπαρμπαγιάννη, υποψήφια διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ειδική παθολόγο και Associate Medical Advisor της Φαρμασέρβ-Lilly, το ενέσιμο φάρμακο χορηγείται με υποδόρια εβδομαδιαία ένεση, μία φορά την εβδομάδα και στη χώρα μας θα έρθει στο σχήμα των 2,5mg και των 5mg αρχικά σε 1 προγεμισμένη πένα των 4 σταθερών δόσεων. Το φάρμακο θα χορηγείται με ιατρική συνταγή, με το μηνιαίο κόστος του να ανέρχεται στα 253,05 ευρώ αλλά δεν θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση.
Το νέο φάρμακο που περιέχει τη φαρμακευτική ουσία τιρζεπατίδη που είναι ένας μακράς δράσης αγωνιστής των υποδοχέων του GIP και του GLP-1. Και τα δύο είδη υποδοχέων ανευρίσκονται στα ενδοκρινή α και β κύτταρα του παγκρέατος, την καρδιά, το αγγειακό δίκτυο, τα ανοσοκύτταρα (λευκοκύτταρα), το έντερο και τον νεφρό. Υποδοχείς του GIP ανευρίσκονται επίσης στα λιποκύτταρα ενώ και τα δύο είδη υποδοχέων του GIP και του GLP-1 εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης.
Σύμφωνα με την Αικ. Μπαρμπαγιάννη το νέο σκεύασμα υπόσχεται μείωση του βάρους έως και 16%, ποσοστό που είναι υψηλότερο από την απώλεια βάρους που υπόσχεται η αλλαγή του διατροφικού μοντέλου και η άσκηση και αγγίζει σε επιτυχία το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μια βαριατρική επέμβαση στους ασθενείς. Έχει ήδη χορηγηθεί σε κλινικές μελέτες άνω των 1.000 ατόμων που πραγματοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, αναδείχθηκαν κυρίως ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία και διάρροια, δυσκοιλιότητα και έμετος.
Το σκεύασμα δεν θα αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Lilly, Διονύσης Φιλιώτης, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή. «Πλέον δημιουργείται μια μεγάλη τάση για φάρμακα υψηλής ζήτησης, να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο σύστημα αποζημίωσης, αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback. Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% και σε άλλες φτάνει και το 130%».
Η παχυσαρκία εμπλέκεται σε περισσότερα από 200 νοσήματα
Σημειώνεται ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα έχει ήδη σημαντικό πρόβλημα με το βάρος του. Η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άλλες συννοσηρότητες, κι έτσι η ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία είναι επιτακτική.
Λόγω όλων των πλεονεκτημάτων της απώλειας βάρους, τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία ενθαρρύνονται πάντα να χάσουν βάρος. Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι εξατομικευμένη. Οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών και συμπεριφορικών αλλαγών και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, είναι εξαιρετικά σημαντικά βήματα για την απώλεια βάρους, αλλά συχνά ανεπαρκή από μόνα τους. Και αυτό, γιατί πολλοί ενήλικες με παχυσαρκία που προσπαθούν να χάσουν βάρος με δίαιτα και άσκηση μπορεί πράγματι να το επιτύχουν βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου, είναι συνήθως η πιο δύσκολη.
Αρκετές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας συνιστούν μια πολυπαραγοντική προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Αυτή περιλαμβάνει ολοκληρωμένη τροποποίηση/παρέμβαση στον τρόπο ζωής ως βάση, συμπληρωματική φαρμακοθεραπεία κατά της παχυσαρκίας ή / και όταν χρειάζεται βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής παραμένει ζωτικής σημασίας ακόμη και μετά τη θεραπεία.