Λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό πάντα αναζητούσε ο άνθρωπος, και αυτός είναι ο σκοπός της επιστημονικής ανάπτυξης. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας και η προσπάθεια παράταση της. Όμως τι αξία έχει όταν δεν είσαι νέος και όμορφος για να την χαρείς;
Μπορεί οι παραπάνω σκέψεις να δείχνουν μάταιες όμως είναι η βάση για ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα ως ανθρωπότητα. Πλέον το παιχνίδι της αντιγήρανσης όπως λένε, οι ειδικοί παίζεται σε μοριακό επίπεδο.
Ο Δρ. Στάθης Γκόνος, επικεφαλής της ομάδας "Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη μελέτη γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που επηρεάζουν τη γήρανση και την ανθρώπινης μακροβιότητα λέει χαρακτηριστικά: «Δύο είναι τα μονοπάτια της γήρανσης. Το πρώτο είναι το βιολογικό ρολόι. Μέσω των τελομερών (κομμάτια DNA στις άκρες των χρωμοσωμάτων) - συγκεκριμένα του μήκους τους - ξέρουμε πόσος χρόνο έχει κυλήσει, αλλά όχι πόσος χρόνος μένει. Το δεύτερο είναι τα κατεστραμμένα μόρια»
Πλέον οι επιστήμονες μπορούν και μελετούν διαφορετικά την διαδικασία γήρανσης σε ένα άτομο με σκοπό να επιδιορθώνουν τις βλάβες του χρόνου με μεγάλη ακρίβεια, βάση των αναγκών του κάθε ατόμου. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ απλή καθώς με λίγο αίμα, οι ειδικοί, λαμβάνουν κάθε στοιχείο που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την θεραπεία.
Το δείγμα πηγαίνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, όπου μελετώνται κομβικοί δείκτες βιολογικής γήρανσης. Μετά, βάσει εξειδικευμένου πρωτοκόλλου,επιχειρείται η "βελτίωση" της βιολογικής ηλικίας των κυττάρων του εκάστοτε ενδιαφερόμενου.
Πρόκειται για μια διαδικασία, που μπορεί να επαναλαμβάνεται μετά από 6 μήνες.
"Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν κάποια πράγματα στη διατροφή του, αλλά μιλάμε πάντα για φυσικά προϊόντα. Ή να χρησιμοποιήσει εξατομικευμένα καλλυντικά ή να πάρει διατροφικά συμπληρώματα. Για πρώτη φορά στον χώρο της αντιγήρανσης θα φτιαχτούν φυσικά εξατομικευμένα προϊόντα κι αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πρωτοπόρο" επεσήμανε ενθουσιασμένος ο Δρ. Γκόνος.
Ο ερευνητική ομάδα του κ. Γκόνου έχει τακτοποιήσει μέχρι σήμερα μηχανισμούς διατήρησης της λειτουργίας τους ενώ, έχουν βρεθεί και φυτικά συστατικά, που, επιβεβαιωμένα, επιμηκύνουν το μήκος των τελομερών και μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή ενός συμπληρώματος διατροφής ή ενός καλλυντικού.