Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το μέλλον στην Ιατρική είναι τα βιο-ομοειδή φάρμακα

24/3/2017 12:17:25 μμ
Ανοίγουν νέοι ορίζοντες για καλύτερη πρόσβαση και καλύτερη υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα βιο-ομοειδή φάρμακα είναι βιολογικά φάρμακα (φάρμακα με δραστικές ουσίες που παράγονται ή προέρχονται από βιολογικό υλικό και είναι πιο σύνθετες από εκείνες των μη βιολογικών φαρμάκων), τα οποία είναι παρεμφερή με τα φάρμακα αναφοράς τους, έχουν δηλαδή την ίδια δραστική αλλά με διαφορές που προκύπτουν από την πολύπλοκη δομή και τις μεθόδους παραγωγής τους.

 

Στο 15ο Συνέδριο για τα βιο-ομοειδή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 23-24 Μαρτίου, εκφράστηκε η άποψη ότι μετά από δέκα χρόνια χρήσης τους στην ιατρική πρακτική, τα βιο-ομοειδή αποδεικνύονται φάρμακα σωτήρια για τη ζωή, εύκολα προσβάσιμα, τα οποία δεν επιβαρύνουν οικονομικά τα συστήματα υγείας.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν τη στροφή από τα φάρμακα αναφοράς στα βιο-ομοειδή, αρκετά από τα οποία απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς.

Εξάλλου σε μια εποχή που η φαρμακευτική δαπάνη κάθε χώρας συνεχώς μειώνεται, δεν είναι δυνατόν η επιστημονική κοινότητα να αγνοεί τα οφέλη των βιο-ομοειδών.


Όπως σημειώθηκε στο συνέδριο, η έγκριση από την Ε.Ε. του βιο-ομοειδούς ριτουξιμάμπης (rituximab) ως πρώτης γραμμής θεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν η πρώτη σημαντική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομάδας Βιο-ομοειδών Φαρμάκων του φορέα Medicines for Europe (Φάρμακα για την Ευρώπη): «Με την επικείμενη άφιξη ενός νέου κύματος βιο-ομοειδών φαρμάκων, πρέπει να βασιστούμε στη 10ετή εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την επιτυχή χρήση τους. Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση και η γνωστοποίηση των ωφελειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αποτελούν το μοχλό για τη βελτίωση τόσο της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα όσο και της θεραπείας τους. Η Ομάδα Βιο-ομοειδών Φαρμάκων ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν ενεργή δράση με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμου περιβάλλοντος στο χώρο των βιο-ομοειδών, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη πρόσβαση των ασθενών του αύριο στα βιολογικά φαρμακευτικά προϊόντα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics