Ο ΕΟΠΥΥ παραπλανά τους ασφαλισμένους αλλά και τα εκατομμύρια ανασφάλιστων συμπολιτών μας, ανακοινώνοντας δήθεν "δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη".
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καταγγείλει τον υπουργό Υγείας για την έως τώρα αναποτελεσματική τακτική, προκείμενου να κερδίσει χρόνο και χρήματα καθώς το ποσό για την οδοντιατρική περίθαλψη που αφορούσε το έτος 2014 δεν έχει εκταμιευθεί μέχρι σήμερα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο ΕΟΠΥΥ κυριολεκτικά να εμπαίζει το σύνολο των ασφαλισμένων διαρρέοντας ότι θα παρέχει δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις των εκπροσώπων του Οδοντιατρικού Κλάδου και των εντεταλμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο και είχαν σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας σε ένα "πακέτο κοινά αποδεκτής και αξιοπρεπούς οδοντιατρικής περίθαλψης" διαπιστώθηκε εκ του αποτελέσματος πως το πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δεν πληροί βασικές ανάγκες.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία προσήλθε σ΄ αυτό το διάλογο με πάγιο αίτημα την καθιέρωση Ρήτρας Οδοντιατρικής Περίθαλψης στο ύψος του 5% του ετήσιου Προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανέρχεται περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή 300 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η δαπάνη για την οδοντιατρική ανέρχεται 980 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο .
Ο
ΕΟΠΥΥ αντί του παραπάνω ποσοστού προσήλθε στο διάλογο αντιτείνοντας
ένα ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων, το οποίο σε απλά μαθηματικά σημαίνει 6 ευρώ ανά
ασφαλισμένο ετησίως (στην περίπτωση που θεωρηθεί πως οι ασφαλισμένοι του
ανέρχονται αριθμητικά στα 10 εκατομμύρια ). Με άλλα λόγια, η παροχή των 6 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε πολίτη για
οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού
οδοντόβουρτσας που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως.
Επιπροσθέτως, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας δεν προσφέρει εν τέλει δωρεάν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αφού, προβλέπουν ιδιωτική δαπάνη-συμμετοχή του ασφαλισμένου από 20-70%.
Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται από σημαντικές παροχές θεραπευτικών υπηρεσιών όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου (η οποία τεκμηριωμένα σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη, γέννηση ελλιποβαρών νεογνών κοκ), οι ενδοδοντικές θεραπείες πολύρριζων δοντιών και εργασίες ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης (στεφάνες και γέφυρες).
Σταθερά αρνείται ο ΕΟΠΥΥ το πάγιο αίτημα του κλάδου των Οδοντιάτρων για συλλογικές συμβάσεις με σκοπό τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής γιατρού, δικαίωμα το οποίο λίαν προσφάτως αναγνωρίστηκε ως ισχύον και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.