Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το μεγάλο κόλπο των φαρμακευτικών εταιρειών

19/5/2014 3:25:31 μμ
Πως αυξάνεται εν μια νυκτί η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Πρόκειται για το μεγάλο κόλπο των φαρμακευτικών εταιρείων οι οποίες διακινούν ΜΥΣΥΦΑ. Αλλάζοντας τη συσκευασία αυξάνουν τις τιμές.

Σύμφωνα με το blog των φαρμακοποιών, το οποίο και έδωσε στη δημοσιότητα τα περιστατικά, η πασίγνωστη αλοιφή voltaren με μια απλή αλλαγή στο καπάκι, εκτοξεύει την τιμή της από τα 4,99€ στα... 6,61€!

Το ίδιο συμβαίνει και με το αποσυμφορητικό σπρέυ otrivin που με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αυξάνει την τιμή του από 3,38€ και πηγαίνει στα 4,96€!

"Εμείς οι φαρμακοποιοί είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Είχαμε διαδόσει σε όλα τα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος που ζητούσαν επίμονα απελευθέρωση τιμής δεν ήταν για να μειωθούν οι τιμές. Ήταν το εντελώς αντίθετο, να αυξηθούν", σημειώνουν οι συντάκτες του κειμένου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΑ Γιάννη Δαγρέ:


"Όπως είχαμε προειδοποιήσει, η απελευθέρωση τιμών των ΜΥΣΥΦΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση τιμών όπως ισχυριζόταν η Κυβέρνηση αλλά αντιθέτως θα οδηγούσε σε αύξηση τιμών με κόστος εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της τσέπης του ήδη δοκιμασμένου από την κρίση πολίτη.

Παρόλο λοιπόν το νομοθετικό ανώτατο όριο τιμής που έχει θεσπιστεί για την ώρα, οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την απελευθέρωση, η οποία περιορίστηκε ΜΟΝΟ στο ποσοστό κέρδους των Φαρμακείων και δεν συμπεριέλαβε και την εργοστασιακή τιμή που άλλωστε είναι μονοπωλιακή (κάθε εταιρεία εμπορεύεται αποκλειστικά τα δικά της ΜΥΣΥΦΑ), παρακάμπτουν το ανώτατο αυτό όριο τιμής και ήδη ξεκίνησαν να επιδίδονται σε ραγδαίες ανατιμήσεις με πλάγιους τρόπους, διαψεύδοντας τις υποσχέσεις που έδινε το Υπ. Ανάπτυξης και τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης που πρότασσε το Υπ. Υγείας και η σημερινή Κυβέρνηση συνολικά.

Η κούρσα ανατιμήσεων λοιπόν ξεκινά και κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει, ενώ η προοπτική είναι ακόμα πιο δυσοίωνη για τους πολίτες αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε νέα λίστα ΜΥΣΥΦΑ με ακόμα περισσότερα σκευάσματα πρόσφορα για δυνητικές ανατιμήσεις λόγω "απελευθέρωσης".

Το θέμα συνεπώς αρχίζει να παίρνει ανησυχητική τροπή και είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει σοβαρά τόσο τους πολίτες όσο και τις καταναλωτικές οργανώσεις όλης της χώρας, ενώ η Κυβέρνηση προβλέπεται ότι θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσει γιατί αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι η "απελευθέρωση" των ΜΥΣΥΦΑ τελικά θα βλάψει την τσέπη των πολιτών και τελικά προέβη σε αυτή την αμφιλεγόμενη κίνηση", τονίζει ο κ. Δαγρές.

Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διατίθενται από την Gerolymatos International
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση