Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το κινητό σου μπορεί να γίνει διαγνωστική συσκευή!

19/1/2017 1:41:21 μμ
Είναι αποτελεσματικό, πρωτοποριακό και οικονομικό
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα, οικονομική και άκρως χρήσιμη συσκευή για την υγεία δημιούργησαν ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια, της Στοκχόλμης και της Ουψάλα και αναμένεται να κυκλοφορήσει έως το τέλος του 2017!


Πρόκειται για τη συσκευή SmidgION, η οποία –σε μέγεθος κουτιού σπίρτων– προσαρτάται σε ένα κινητό τηλέφωνο(smartphone) και επιτρέπει τη διενέργεια άμεσων γενετικών αναλύσεων οπουδήποτε και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ό,τι οι εξετάσεις που γίνονται σε εργαστήρια.


Η συσκευή εντοπίζει καρκινικές μεταλλάξεις, ενώ μπορεί να διαγνώσει την αιτία μιας λοίμωξης (βακτήριο ή ιός), ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη για την περίπτωση θεραπεία.

Ο γιατρός μπορεί να πάρει ιστό από τον ασθενή και να τον τοποθετήσει στη συσκευή κάτω από ένα ειδικό φακό, που συνδέεται με την κάμερα του κινητού, μετατρέποντάς την έτσι σε μικροσκόπιο. Οι εικόνες στέλνονται στη συνέχεια για ανάλυση σε ένα λογισμικό που διαθέτει ειδικό αλγόριθμο.

Πού απευθύνεται

Η συσκευή SmidgION μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε γιατρούς απομακρυσμένων περιοχών, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε εργαστήρια γενετικών αναλύσεων.

Έτσι οι γιατροί θα μπορούν να διαγιγνώσκουν έγκαιρα και να θεραπεύουν καλύτερα διάφορες παθήσεις, π.χ. φυματίωση κ.ά., χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αποστολή δειγμάτων ιστών σε εργαστήρια και για την αναμονή των αποτελεσμάτων.

Πρωτοπορία και οικονομία

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματς Νίλσον, εξηγεί μάλιστα ότι η συσκευή θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά με λιγότερο από 500 δολάρια!

Ήδη, η βρετανική εταιρεία Oxford Nanopore Technologies αναπτύσσει μια ακόμη φθηνότερη εκδοχή, που επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος γενετικών και άλλων αναλύσεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics