Άρθρο του Σήφη Σπαντιδάκη, προέδρου του Φ.Σ. Ρεθύμνου
Η προσπάθεια
εξυγίανσης του ασφαλιστικού συστήματος από στρεβλώσεις και αγκυλώσεις οι οποίες
οδήγησαν στην χαμηλή αποδοτικότητά του, με συνέπεια να μην μπορεί να
ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έχει άπειρες φορές κατά το παρελθόν
ξεκινήσει, χωρίς όμως να ευοδωθεί.
Και κατά το απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν οι υπουργοί ψέλλιζαν την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων στο σύστημα, προκειμένου να επιβιώσει στο χρόνο, αλλά έμειναν μόνο εκεί.
Τα ίδια τα στελέχη των κομμάτων που κυβερνούν τόσα χρόνια, φοβούμενα το πολιτικό κόστος που θα δημιουργήσει η όποια αντιπαράθεση με συμφέροντα συντεχνιακά ή μη, λειτούργησαν διαχρονικά αντιφατικά και αδόκιμα. Άφησαν το κάρο να σύρει τον αγωγιάτη, όταν ήταν στην αντιπολίτευση ή σε μη κυβερνητικό πόστο και προσπάθησαν μετά με το καμουτσίκι, όταν έκατσαν στην κυβερνητική καρέκλα, να επιβάλουν τα ακριβώς αντίθετα. Κλασσική περίπτωση αυτή του τέως υπουργού Κουτρουμάνη, ο οποίος έπνεε τα μένεα για τις όποιες επεμβάσεις εξυγιαντικού χαρακτήρα στο σύστημα υγείας επί εποχής του ομόσταυλού του, τέως υπουργού Γιαννίτση (Κυβέρνηση Σημίτη), εμποδίζοντάς τον να τα εφαρμόσει, ενώ ο ίδιος (Κουτρουμάνης ) μετά από χρόνια ως γνωστό πρότεινε και εφάρμοσε μέτρα κατασταλτικά και απείρως σκληρότερα.
Βέβαια οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες έχουν άρδην αλλάξει και η εφαρμογή των όποιων μέτρων εισπράττονται από τους πολίτες με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και κρίνονται με διαμορφωμένα κριτήρια. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται και αυτά της αποτελεσματικότητας, της οικονομίας και του εξορθολογισμού. Για πρώτη φορά ο πολίτης απαιτεί έλεγχο από την ηγεσία του και ψηφίζει βίαια απομάκρυνση του διεφθαρμένου παλαιού, ζητά να απαλλαγεί από τη σίγουρη προοπτική του χάους και αρχίζει ο ίδιος και μετρά…
Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ), σαν λογική πριν από 3-4 χρόνια που συζητείτο η ενοποίηση της πληθώρας των ασφαλιστικών ταμείων, θα έμοιαζε σαν κάτι που δεν μπορεί ποτέ να συμβεί και όμως!!! Συρθήκαμε καλώς ή κακώς στην αποδοχή του.
Λόγοι που έχουν να κάνουν με τα ρετιρέ στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών από κάποια ασφαλιστικά ταμεία, σε σχέση με τα υπόγεια σε κάποια άλλα και αυτό ανεξάρτητα από το ύψος ή το βάθος των καταβληθέντων ασφαλίστρων, δεν λαμβάνονται πλέον υπ? όψιν.
Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους προσφιλείς εξ Εσπερίας συνομιλητές της, λεηλάτησε αποθεματικά, διάλυσε τους όποιους μηχανισμούς και έσπρωξε σε συνταξιοδότηση υπαλλήλους των ταμείων, αλλά κυρίως έδειξε στα υποζύγια –ασφαλισμένους την πόρτα της ανεργίας.
Ο ΕΟΠΥΥ ήρθε σαν σανίδα σωτηρίας σε μια χώρα που έχει βουλιάξει και έγινε αποδεκτός, χωρίς πλέον αντιδράσεις και συζητήσεις. Οι πολίτες, οι ασφαλισμένοι, είδαν τον ΕΟΠΥΥ, όπως και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σαν μια εναλλακτική λύση, απέναντι στο χάος και τη διάλυση των πάντων εις όσον αφορά την κεντρική μέριμνα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του. Πίστεψε πως έτσι πρέπει να γίνει, έτσι έπρεπε να γίνει, βλέποντας παράλληλα με στραβό μάτι τους υγειονομικούς που σύμφωνα με την προπαγάνδα, αντιδρούν για ιδιοτελείς λόγους και μόνο.
Τα πράγματα όμως δυστυχώς δεν είχαν σχεδιαστεί έτσι. Οι αμείλικτοι αριθμοί, από καιρό αυτό μαρτυρούν και δυστυχώς τα νούμερα, επαληθεύονται…
Τον Οκτώβριο του 2011 ο ΕΟΠΥΥ αρχίζει να λειτουργεί με μια ελάχιστη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά με την ισχυρή πίεση της Τρόικας εις όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Ήδη στην αυγή του 2012 και έχοντας ενσωματωμένα τα ασφαλιστικά ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το ΙΚΑ στη δύναμή του, ξεκινά με ένα έλλειμμα που ανέρχεται στα 1,8 δις σε γιατρούς και φάρμακα και άλλα 1,7 δις χρέη στο ΕΣΥ (Νοσοκομεία). Το σύνολο αυτό των 3,5 δις παρά την τεράστια προσπάθεια που έχει σχεδιαστεί με στόχο να γίνει δυσκολότερη η δυνατότητα του ασφαλισμένου από το να προστρέχει στο σύστημα και να μη ζητά από αυτό υπηρεσίες, με την εφαρμογή μιας σειράς γραφειοκρατικών μεθόδων, αυτό δεν θα ορθοποδήσει. Τις κατασταλτικές αυτές, τις περισσότερες φορές αδόκιμες μεθόδους, τις οποίες όλοι βιώνουμε, θα συνοδεύσει αρνητικά το χαμηλό, λόγω ύφεσης, επίπεδο εισροών πόρων προς το ταμείο, εισροές που για το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι ύψους μόνο 1,03 δις.
Το κάδρο αυτό έρχονται να συμπληρώσουν και οι είσοδοι στον ΕΟΠΥΥ, του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) από τις 1/1/12, του Ασφαλιστικού Ταμείου των Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ ) και του ΟΓΑ από 1/1/12 , του Ασφαλιστικού Ταμείου των Ναυτικών (ΝΑΤ) από 1/4/12, του Ασφαλιστικού Ταμείου των ΝΠΔΔ (ΤΑΥΤΕΚΩ) από 1/5/12 και προγραμματίζεται από 1/6/12 να εισέλθει και το Ασφαλιστικό Ταμείο των Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).
Όλα όμως τα παραπάνω ασφαλιστικά ταμεία, μπαίνουν με κουρεμένη ή τελείως εξανεμισμένη προίκα στον ΕΟΠΥΥ, προίκα (αποθεματικά ) την οποία εξαφάνισε η πολιτική των ομολόγων του παρελθόντος αλλά και του PSI του παρόντος. Παράλληλα, χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο ΟΓΑ, δεν συνεισέφεραν, μέχρι σήμερα καθόλου στην κοινή προσπάθεια, αλλά και άλλα όπως ο ΟΠΑΔ έμμεσα τυπικά εισφέρουν. Το μεγαλύτερο των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ έχει έλλειμμα ήδη 130 εκ. για να πληρώσει συντάξεις και επιλέγει να μεταφέρει, παρανόμως, το ποσό αυτό, αλλάζοντας κωδικό μακριά από τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως η πολύφερνη νύφη (!!!) ΕΟΠΥΥ είναι από τα σκαλιά ήδη της εκκλησίας, ρακένδυτη…
Η κυβέρνηση που, προ ολίγου, μας άφησε χρόνους, μίλησε για χρηματοδότηση από τους φίλους μας, από τους φανατικούς μας φίλους!!! Δήλωσε, ότι έχει την λύση και για τον ΕΟΠΥΥ και αυτή η λύση είναι ο δανεισμός με δόσεις (!!!) πάλι από τους φίλους μας…
Εις μάτην όμως!!! Από τα 5,2 δις της δόσης του Μαΐου οι φίλοι μας εκτίμησαν ότι, θα έπρεπε μαλώνοντας μας για το ότι, ενώ γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται, δεν τους ευχαριστήσαμε με την κάλπη, δεν μας την έδωσαν (ή μάλλον πλήρωσαν τους δανειστές μας με 4 δις από το ποσό των 5,2 και το 1 δις που ένα μέρος θα πήγαινε και στον ΕΟΠΥΥ, το κράτησαν).
Ο ΕΟΠΥΥ ήδη βρίσκεται στην εντατική. Όταν πλέον ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί, αλλά ούτε και κάποιος φίλος… να τον βοηθήσει, οδεύει προς το θάνατο. Στην απελπισία του επάνω συμπαρασύρει μαζί του και όλους τους συνεργάτες του όπως είναι οι υγειονομικοί (γιατροί, φαρμακοποιοί κλπ) αλλά και το ίδιο το ΕΣΥ, τις υποδομές του οποίου έχει χρησιμοποιήσει χωρίς να αποζημιώνει και έτσι όλο υγειονομικό σύστημα της χώρας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, μαζί με αυτόν.
Η κατάσταση αυτή είναι πρωτοφανής και δεν αντιμετωπίζεται με φιλανθρωπικές δράσεις και μεμονωμένες συμπεριφορές, αλλά με ένα νέο πρόγραμμα υγειονομικής ανασυγκρότησης όλης της χώρας μακριά από βαρίδια και μνημονιακές οριζόντιες περικοπές.
Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, προχωρώντας στην απεμπλοκή του από το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μόνο δεινά και δυστυχία κομίζει . Πρέπει να καταλάβει πως για όλα τα δεινά του δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο ίδιος που πίστεψε στις φούσκες της ψευτοανάπτυξης και στα παραμύθια όπως του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να συνειδητοποιήσει ότι είναι θύμα ενός σχεδίου που από αλλού ξεκίνησε και εδώ στην Ελλάδα και όχι μόνο εφαρμόζεται.
Οι φαρμακοποιοί, σαν θύματα και αυτοί μίας αδιέξοδης
πολιτικής που τους οδηγεί στην καταστροφή, αντιδρούν στα σχέδια που έχουν στόχο
τον αφανισμό τους και σταματούν τη συνεργασία τους, με αυτό το έκτρωμα.
Πηγή: http://www.goodnet.gr