Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το χασμουρητό σου μπορεί να μην κρύβει τελικά βαρεμάρα αλλά εξυπνάδα

5/10/2016 4:12:10 μμ
Τι λέει μία νέα έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το χασμουρητό έχει συνδεθεί στον πολιτισμό μας με την βαρεμάρα, μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει πως τελικά είναι δείγμα νοημοσύνης.


Η ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον ψυχολόγο ?ντριου Γκάλοπ, μελέτησαν 29 διαφορετικά θηλαστικά μέσα από το YouTube να χασμουριούνται. Ανάμεσα σε αυτά ήταν άνθρωποι, ποντίκια, γάτες, αλεπούδες, καμήλες, σκαντζόχοιροι, ελέφαντες και αρκετά άλλα.


Η έρευνα έδειξε πως τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες είχαν χασμουρητά μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τα ζώα που είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους και περισσοτέρους νευρώνες. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν πως ένα μεγάλο χασμουρητό είναι δείγμα υψηλής νοημοσύνης.


Μέχρι και σήμερα παραμένει ένα μυστήριο το χασμουρητό. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πως κάποιοι παράγοντες το προκαλούν, όπως βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κλπ και είναι «μεταδοτικό» ανάμεσα και σε διαφορετικά είδη ζώων.


Ο άνθρωπος, ως ο πιο περίπλοκος εγκέφαλος, σε σχέση με τα άλλα ζώα που μελετήθηκαν είχε το μεγαλύτερο σε διάρκεια χασμουρητό, όπως ήταν αναμενόμενο, με μέσο όρο τα 6 δευτερόλεπτα.


Στην ίδια διάρκεια με τον άνθρωπο είναι οι ελέφαντες ενώ, οι «ξάδελφοι» μας χιμπατζήδες βρίσκονται στα 5 δευτερόλεπτα. Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ήταν κάτω από ένα δευτερόλεπτο.


Τα πρωτεύοντα χασμουριούνται 50% περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά πράγμα που αποκαλύπτει πως το χασμουρητό είναι εξελικτικό παράγωγο του ανεπτυγμένου εγκεφάλου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics