Το χασμουρητό έχει συνδεθεί στον πολιτισμό μας με την βαρεμάρα, μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει πως τελικά είναι δείγμα νοημοσύνης.
Η ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον ψυχολόγο ?ντριου Γκάλοπ, μελέτησαν 29 διαφορετικά θηλαστικά μέσα από το YouTube να χασμουριούνται. Ανάμεσα σε αυτά ήταν άνθρωποι, ποντίκια, γάτες, αλεπούδες, καμήλες, σκαντζόχοιροι, ελέφαντες και αρκετά άλλα.
Η έρευνα έδειξε πως τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες είχαν χασμουρητά μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τα ζώα που είχαν μεγαλύτερους εγκεφάλους και περισσοτέρους νευρώνες. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν πως ένα μεγάλο χασμουρητό είναι δείγμα υψηλής νοημοσύνης.
Μέχρι και σήμερα παραμένει ένα μυστήριο το χασμουρητό. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής πως κάποιοι παράγοντες το προκαλούν, όπως βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κλπ και είναι «μεταδοτικό» ανάμεσα και σε διαφορετικά είδη ζώων.
Ο άνθρωπος, ως ο πιο περίπλοκος εγκέφαλος, σε σχέση με τα άλλα ζώα που μελετήθηκαν είχε το μεγαλύτερο σε διάρκεια χασμουρητό, όπως ήταν αναμενόμενο, με μέσο όρο τα 6 δευτερόλεπτα.
Στην ίδια διάρκεια με τον άνθρωπο είναι οι ελέφαντες ενώ, οι «ξάδελφοι» μας χιμπατζήδες βρίσκονται στα 5 δευτερόλεπτα. Οι αρουραίοι και τα ποντίκια ήταν κάτω από ένα δευτερόλεπτο.
Τα πρωτεύοντα χασμουριούνται 50% περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά πράγμα που αποκαλύπτει πως το χασμουρητό είναι εξελικτικό παράγωγο του ανεπτυγμένου εγκεφάλου.