Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το φαρμακείο σε μια νέα εποχή!

23/11/2018 10:45:37 πμ
Ποιες είναι οι αναγκαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πώς θα μπορούσε να είναι το φαρμακείο στη νέα εποχή; Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κατά τη διάρκεια του 4ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Αρχικά, για τον κ. Θεοδοσιάδη πρέπει να υπογραφεί ένα μνημόνιο συμφωνίας και συνεργασίας που θα λέει ότι «το υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί συμφωνούν ότι στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια θα γίνουν συγκεκριμένα πράγματα με μια συγκεκριμένη λογική και προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και μέσα από το οποίο θα δεσμεύονται οι δύο πλευρές να υποστηρίξουν αυτήν τη συμφωνία. Οι αλλαγές και οι προτεραιότητες, όπως τις εξήγησε αφορούν:

Φαρμακεία: μικρές υγειονομικές μονάδες

Το μετασχηματισμό των φαρμακείων σε υγειονομικά κέντρα με διευρυμένο αλλά και διακριτό ρόλο στο χώρο της δημόσιας υγείας. Τι θεωρεί ότι θα πρέπει να κάνουν τα φαρμακεία ως υγειονομικά κέντρα; «Καταρχάς να εξασφαλίζουν τη φαρμακευτική συμμόρφωση, να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη σημασία της πρόληψης και για τα όσα θα πρέπει να κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να αξιοποιούν το συμβουλευτικό τους ρόλο στη διαχείριση νόσων και ιδιαίτερα των χρόνιων, να δίνουν προστιθέμενη αξία στους εμβολιασμούς, καθώς τα φαρμακεία είναι κρίσιμος κόμβος στην ενημέρωση και στη διάθεση των εμβολίων. Επίσης, το φαρμακείο έχει χρέος να συμβάλει αποφασιστικά στην εκστρατεία για τη μείωση της αχρείαστης και επικίνδυνης πολυφαρμακίας. Όλα αυτά στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που, όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, αναμορφώνεται κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός Υγείας.

Θεσμοθέτηση και αποζημίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα φαρμακεία

Στο κρίσιμο ερώτημα για το πώς θα γίνουν αυτά, ο κ Θεοδοσιάδης απάντησε: «Με τη θεσμοθέτηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών». Μάλιστα, όπως είπε «έχει κατατεθεί σχετική, νομοτεχνικά διατυπωμένη πρόταση στο υπουργείο, την οποία φρεσκάρουμε κάθε φορά που γίνεται κουβέντα με τον υπουργό και η οποία λέει ότι επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού, στη χορήγηση αντιτετανικού ορού και στην παροχή ενεσοθεραπείας στους πολίτες».

Οικονομική σταθερότητα, σταθερή φορολογία

Ο κ. Θεοδοσιάδης επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό οικονομικό, επιχειρηματικό, ασφαλιστικό και φορολογικό περιβάλλον. «Έχει ξεκινήσει από τον ΠΦΣ μια κουβέντα για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνενώσεων ή συνεργασιών φαρμακείων. Όμως ένας τεχνοκράτης, που θα θελήσει να κάνει μια τέτοια μελέτη, θα πρέπει να έχει απαντήσει σε μερικά στοιχειώδη ερωτήματα που θα αφορούν καίρια ζητήματα για τον κλάδο, όπως τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., τους φορολογικούς συντελεστές, τον ΕΦΚΑ, τα ΦΥΚ, το ωράριο. Μόνο έτσι θα μπει στη διαδικασία να επενδύσει».

Δίκτυα φαρμακείων

Ο κ. Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι λύση στα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα θα μπορούσε να αποτελέσει η μείωση των δαπανών των φαρμακείων δια των συνενώσεών τους, δια της δημιουργίας δικτύων φαρμακείων με διάφορες μορφές. «Ακούω διάφορες σκέψεις, όπως για παράδειγμα συνενώσεις με την αιγίδα ενός συνεταιρισμού, ακούω δίκτυα συνεργαζομένων φαρμακείων, ακούω εταιρείες που ο ένας θα είναι μέτοχος στην άλλη κτλ. Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί να προκύψει ένας μπούσουλας που θα είναι τυφλοσούρτης, που με φωτοτυπία θα εφαρμόζεται παντού. Ενδεχομένως όλες αυτές οι σκέψεις κατά περιοχές και κατά περίπτωση θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. Θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση, για να προχωρήσει η οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια και να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική, να συνοδεύεται τουλάχιστον για τα πέντε πρώτα χρόνια της δημιουργίας αυτών των εταιρικών φαρμακείων -σ.σ. από πλευράς της πολιτείας- μια γενναία μείωση της φορολογίας, όπως και μια γενναία μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς.

Αξιοποίηση των στοιχείων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως τόσα χρόνια μετά την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κανείς δεν έχει μετρήσει στοιχεία όπως η νοσηρότητα στην Ελλάδα. «Τα δεδομένα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούν να οδηγήσουν σε αυτά τα στοιχεία που με τη σειρά τους να βοηθήσουν στην σωστή εκτίμηση του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης». Οι χώρες που σέβονται τον εαυτό τους, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, παίρνουν στοχευμένα μέτρα και πρόληψης και θεραπείας που οδηγούν και στη μείωση της δαπάνης και στην αποκατάσταση της υγείας των ασφαλισμένων.

Επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία

Μέσα στους στρατηγικούς στόχους της διοίκησης του ΠΦΣ για το αύριο του φαρμακείου σημαντικό ρόλο παίζει και η επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία. Ο κ. Θεοδοσιάδης προτίμησε τις σκέψεις του για τα ΦΥΚ να μην τις δημοσιοποιήσει επί του παρόντος.


Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, μίλησε για τη σωστή διαχείριση των αντιβιοτικών που δίνονται σε ασθενείς αλλά και στο θέμα της αύξησης της χρήσης γενοσήμων, αν και το μέτρο της επιβολής 0,8% επί της λιανικής για κάθε φάρμακο που δεν είναι γνεόσημο, τον βρίσκει πλήρως αντίθετο.


Πληροφορίες από εδώ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ